Också Folksam har frågat svenskarna om deras planer efter 65-årsdagen. Precis som i SPPs undersökning visar svaren att de flesta planerar för ett aktivt liv efter pensioneringen men att få planerar för ekonomin som pensionär.
35 procent av de tillfrågade planerar att resa utomlands oftare. Lika många planerar att fortsätta sitt nuvarande liv, bortsett från arbetet,
medan 23 procent planerar att fortsätta arbeta så länge de har kraft och tycker att det är givande.
Undersökningen visar att hälften av svenskarna tror att de kan behålla sin nuvarande levnadsstandard efter pensionen. Samtidigt saknar 7 av 10 en ekonomisk plan för livet som pensionär.
Könsskillnaderna är tydliga i undersökningen. 51 procent av männen tror till exempel att de kan behålla sin levnadsstandard efter 65-årsdagen jämfört med 46 procent av kvinnorna. Männen har också i större utsträckning en ekonomisk plan för livet som pensionär. Dessutom kan en större andel män tänka sig att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen.
Boende i Kronobergs län är mest positiva till att fortsätta arbeta efter 65 års ålder. 30 procent av kronobergarna vill fortsätta arbeta så länge de har kraft och tycker att det känns givande. Minst benägna att arbeta efter 65 års ålder är man i Västernorrlands län där bara 15 procent anger detta alternativ.