NYHETSARKIVET
18 feb 2010 16:31
Vänsterpartist frågar EU-kommissionen om effekterna av Tysklandsmålet
EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson har frågat EU-kommissionen hur den ser på effekterna av det pågående Tysklandsmålet som just nu ligger i EU-domstolen.

Som Pensionsnyheterna tidigare berättat har kommissionen anmält Tyskland för fördragsbrott eftersom tyska myndigheter och företag inte tillämpat ett anbudsförfarande för offentlig upphandling på EU och EES-nivå när det gäller förvaltningen av tjänstepensioner utan reglerat detta i kollektivavtal.

Eva-Britt Svensson vill nu veta vilken princip som ska gälla; avtalsfriheten eller EU:s regler om obligatoriskt anbudsförfarande vid offentlig upphandling. Om den senare principen ska gälla så undrar hon om denna får effekter även för svensk arbetsmarknad. Hon tänker här främst på det avtal som reglerar kommun- och lands-tingsanställda.

– Om vi i svensk lag skulle tvingas föra in kravet på upphandling så skulle det kunna få negativa konsekvenser för de svenska kollektivavtalen, säger hon till Pensionsnyheterna.

Det faktum att man för privatanställda faktiskt handlat upp försäkringsgivare till både Avtalspension SAF-LO och till ITP-planen är ingenting hon har synpunkter på.

Viktigt att agera

– Det viktiga är att det då är parterna som har bestämt sig för att handla upp tjänster, säger hon.
Att regeringen redan har intervenerat på tysk sida och uttryckt ungefär samma synpunkter som Eva-Britt Svensson nu gör, är inte tillräckligt, enligt henne.

– Det är viktigt för oss som är förtroendevalda i parlamentet att agera i de här frågorna och inte bara överlåta det åt regeringen, oavsett vilken regering vi har. Jag tror att vi förtroendevalda har möjlighet att skapa större uppmärksamhet och se till att nå ut till medborgarna och låta dem förstå vad som händer.

– Vi har genom Lavaldomen och andra domar sett hur kollektivavtalens ställning försvagats och det har ju blivit tvärtom vad vi trodde när vi gick med i EU. Då trodde vi ju att vi kunde sälja våra svenska kollektivavtal i EU och låta andra ta efter vår modell. Nu har det blivit tvärt om och det tror jag att många är omedvetna om.

Krävs aktivt politiskt arbete

Hon tillägger att hon är medveten om att det är EU-domstolen som bestämmer, även om det är en ordning som hon inte anser vara demokratisk.
– Man ska komma ihåg att domstolen inte arbetar i ett politiskt vakuum så därför är det viktigt vad vi förtroendevalda säger och därför måste man ha den politiska ambitionen att få en annan tingens ordning. Det är ingenting som kommer från ovan utan något som kommer genom aktivt politiskt arbete och medborgaropinion.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 2 2010
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907