NYHETSARKIVET
18 feb 2010 16:07
AMF har ett fast grepp om tjänstepensionerna
Det verkar som att AMF Pension håller kvar sitt grepp om tjänstepensionerna. Bolaget har 46 procent av samtliga valbara tjänstepensioner i Sverige.
Men dagens positioner är troligen bara utgångspunkten för en snabb och stor förändring.

Kartan över kryssvalsmarknaden kommer med all sannolikhet att ritas om rejält de närmaste åren.

Många av de mindre bolagen som idag är med på en sammanställning över de valbara bolagen på kryssvalsmarknaden kommer snart att försvinna. Kvar blir de bolag som är valbara på flera olika områden, och naturligtvis de stora vinnarna, ickevalsalternativen.

Medan nischaktörer som Prometheus, Svensk Handel Försäkring och andra troligtvis kommer att förvisas till sina egna avtalsområden har Danica Pension, som idag inte är större än flera av pensionskassorna, stora möjligheter att växa rejält i och med att de numera är valbara i alla de aktuella pensionsplanerna.
Anledningen till att Alecta inte har mer än knappt 6 procent av marknaden är att det som syns här enbart är de premiebestämda pensionerna i ITP1, inte den stora gruppen äldre ickeväljare som ligger i bolaget. För varje år som går kommer en ny årskull som omfattas av ITP1 in på arbetsmarknaden och med tanke på att Alecta, om det inte sker någon stor förändring i spararnas benägenhet att välja, kommer att plocka åt sig mellan 70 och 80 procent av de som omfattas av ITP1 och som avstår från att välja.

Pensionsnyheternas sammanställning visar att 5 177 610 personer omfattas av tjänstepensionsavtal. Och en förödande stor majoritet av dem kommer aldrig att göra ett aktivt val när det gäller tjänstepensionen. Det gör att de stora vinnarna är ickevals-alternativen, Alecta, AMF och KPA, som utan att egentligen behöva lägga ut en enda marknadsföringskrona kommer att få hundratusentals nya kunder de närmaste åren.

Större pensionslösningar

Pensionsnyheterna har sammanställt antalet försäkrade i de större avtalade tjänstepensionslösningarna, ITP1, ITPK, Avtalspension SAF-LO, FTP08, KAP-KL och PA-03. Mindre tjänstepensionsavtal har fallit bort på grund av svårigheter att hitta material och att de ändå inte bedöms påverka utfallet som helhet. För vissa pensionskassor kan det däremot göra att de ser ut att ha färre sparare än vad som är fallet.

Vi har använt de senast tillgängliga siffrorna från respektive valcentral, vilket i praktiken innebär siffror från slutet av augusti till årsskiftet.

I genomgången har det inte gjorts någon åtskillnad på om de försäkrade har traditionellt förvaltade lösningar eller fondförvaltning. Inte heller om det är aktiva val eller ickeval. I de fall pensionsbolagen har separata bolag för fondförsäkringar eller unit link-produkter har de räknats samman till en gemensam total för bolagskoncernen. Därmed har också Folksam LO-fondförsäkring, FoLo räknats in i Folksam. Eftersom FoLo har en mycket stor andel av de försäkrade i SAF-LO gör det att Folksams del ser större ut än vad den annars skulle ha gjort.

Tyvärr fattas statistik för den del av KAP-KL som Pensionsvalet administrerar, totalt 1 072 170 personer. För att trots allt kunna ha med den gruppen i den sammantagna bilden har vi valt att utgå från de nyval som gjordes under 2009 och sedan göra antagandet att dessa motsvarar gruppen som helhet. Förhoppningen är att detta ger en någorlunda väl fungerande spegling av verkligheten, men antagandet för utan tvekan in en osäkerhet i materialet.
Naturligtvis har målsättningen varit att undvika fel och misstag men Pensionsnyheterna kan inte garantera att det stämmer till punkt och pricka. Det är också därför vi valt att inte publicera de exakta antalen försäkrade för varje bolag.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 2 2010
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907