NYHETSARKIVET
18 feb 2010 16:02
Dunér stiger högst upp i Länsförsäkringar AB
Det blev till slut internrekryteringen Sten Dunér som fick jobbet som vd för Länsförsäkringars maktbolag LFAB efter Håkan Danielsson. Och om Håkan Danielsson var mannen som alltid låg ett par varv före de flesta och som sällan nådde betyget ”G” i ödmjukhet, så har man i Sten Dunér istället fått en eftertänksam ledare som gärna lyssnar på ledning och medarbetare och som älskar siffror och resultat.

– Ja, jag är väl rätt duktig på resultat och siffror. Men jag ska försöka bli bättre på att fokusera på annat än siffror i mitt nya jobb, säger Sten Dunér när vi träffas för en pratstund på Tegeluddsvägen på Gärdet i Stockholm.

Sten Dunér har varit en doldis men funnits på olika poster inom Länsförsäkringar ända sedan 1982, bland annat som finanschef och controller. Han har genom åren varit den som alltid presenterat resultaten och som dessutom sägs komma ihåg nästan alla av dem i huvudet.
Senast hämtades han från jobbet som chef för 350 anställda vid LFAB:s enhet Service som förser de 24 länsförsäkringsbolagen med det centrala stöd de behöver för verksamheten.

Nu fick han chansen att skola in sig i det nya jobbet under några månader i och med att han utsågs till tillförordnad vd efter Håkan Danielssons hastiga sorti.

Detta bland annat efter det att Finansinspektionen underkänt bolagets planer på att göra om Länsförsäkringar Liv till vinstutdelande. Till det kom nog också viss frustration från styrelsen över att IT-samordningsprojektet ”fyra till ett” bara blev en mycket dyr tumme som kostade hundratals miljoner kr innan bromsen drogs åt.

Vill inte recensera

Han vill inte gärna recensera sin företrädares ledarstil utan säger bara att ”han hade sin stil och jag har min”. Men när han själv beskriver sin ledarstil svarar han så här :
– Jag är en person som vet rätt väl vad jag vill, men jag lyssnar och tar gärna råd av min företagsledning och mina medarbetare.
Om man talar med andra personer inom Länsförsäkringar om den nye chefen får man samma bild.

”Han är ingen Zlatan som behöver stå i centrum utan snarare en nyttig mittfältare som Frank Lampard”, är ett omdöme som nämnts, och det är en beskrivning han själv håller med om.
– Jag ser mig mer som spelfördelare eller strateg. LFAB är ett oerhört brett bolag där du kan köpa allt från den enklaste kattförsäkringen till ett rätt avancerat livupplägg. Det kräver en bredd i koncernledningen och toppkompetens hela vägen.

En vd kan inte ha spetskompetens i alla de här frågorna så det krävs att man har medarbetare med alla kompetenser som behövs.
Som det är nu kommer han att basa för omkring 1 500 personer i LFAB, inklusive Wasa Kredit, men det är en organisation som bara under det senaste året gått igenom en rätt tuff nedskärning då omkring 300 medarbetare fått lämna sina jobb. Men fler stora nedskärningar ska inte vara aktuella, enligt Sten Dunér.

Ombildningsplaner

– Den organisation vi har nu har bara funkat i ett år, men den är bra och det tror jag att länsförsäkringsbolagen också tycker. Men det finns alltid behov av att trimma i olika gränssnitt där vi kan bli ännu bättre.
En av de stora frågorna som ska avgöras under våren blir om man nu ska gå vidare med ombildningsplanerna för livbolaget efter FI:s beslut som innebar att spararna måste få mer betalt om det ska bli någon ombildning.

Det var ett beslut som Sten Dunér inte säger sig vara överraskad över utan konstaterar bara att Finansinspektionen har ett regelverk att följa.

– Vi hade från början inte samma bild som FI. Vi hade tittat på de tidigare ombildningarna som hade gjorts i Sverige och de gjordes av bolag som hade betydligt sämre nyckeltal än Länsförsäkringar Liv. Och det är klart att när det var fråga om bolag som var i snabbt behov av pengar så var det naturligtvis bra för spararna att man såg till att det gjordes på ett enkelt och skyndsamt sätt. Men jag kan inte säga att Finansinspektionen var strängare mot oss eftersom vi har bättre siffror.
Hur mycket mer det nu kan kosta att ombilda bolaget säger Sten Dunér att man inte analyserat och att det är mycket svårt att göra. Men det som på allvar hotar ombildningsplanerna är inte FI:s regelverk, utan snarare arbetet med EU-direktivet Solvens II.

– De ändringar som nu diskuteras av den europeiska kommittén CEIOPS gör att vi inte vet vilken solvens ett livbolag ska ha när direktivet väl är klart. Det sipprar ut viss information som innebär att man funderar över att kraftigt öka bolagens kapitalkrav, vilket är oroväckande.

En sådan förändring skulle kunna bli betydligt värre för Länsförsäkringar Liv, än att ”bara” betala spararna mer för att få möjlighet att göra om bolaget till vinstutdelande.
– Att jag skulle gå in till styrelsen och först begära 8-10 miljarder kr för att klara ombildningen och därutöver ytterligare miljarder för att klara solvensen enligt nya regler, det finns ju inte…

Missade upphandlingen

Länsförsäkringar lyckades inte komma igenom nålsögat i den senaste ITP-upphandlingen. Under de kommande tre åren kan man därför inte erbjuda fondförsäkring i ITP, utan endast traditionell försäkring.

Enligt Sten Dunér börjar de upphandlade priserna nu komma ned på nivåer som gör att det är tveksamt om man över huvud taget ska vara med i parternas upphandlingar.

– Då måste vi kunna bevisa i vårt erbjudande att det är värdefullt för oss och det är tveksamt om de här nivåerna går att försvara. Varje affär måste ju kunna stå på hyfsat sund grund och vår bedömning var att den här affären inte gjorde det.

Han passar också på att skicka med en liten känga till parterna för den roll som partsbolagen fått i den nya upphandlade världen.
– Vi är inte förtjusta i situationen som den är med Alectas och AMF:s ställning i de här upphandlingarna och vi skulle gärna se att det skedde en prövning av deras roll på marknaden. Vi skulle också vilja se att parterna inte så totalt fokuserade på priserna så som man hittills gjort.


Ur Pensionsnyheterna Analys nr 2 2010
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907