Vid årsskiftet startade den nyinrättade Pensionsmyndigheten sin verksamhet. Framför sig har myndigheten ett år som har alla möjligheter att bli händelserikt. 2k-projektet som hastigt lades på is i höstas, bara månader innan det skulle införas ska utredas under våren, de statliga alternativen inom PPM-systemet får en ny utformning i och med att premiesparfonden slopas i maj och dessutom har de flesta pensionärerna precis i dagarna för första gången fått lägre pensionsutbetalningar än tidigare.
Ärligt talat vill vi inte att det ska hända så mycket så här i början. Det viktigaste är att kärnverksamheterna fungerar. Det är en hygienfaktor att pensionsutbetalningarna fungerar som de ska och att det går att byta fonder, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, till Pensionsnyheterna.
Det är väldigt få som vet vad de har att vänta sig när de går i pension. Vi har fått i uppdrag av regeringen att göra hela pensionssystemet överblickbart. Det är ett väldigt spännande uppdrag, och svårt.
Minpension.se kommer att bli ett nav för Pensionsmyndighetens arbete med att tydliggöra pensionssystemet. Där är förhoppningen att alla som är med i pensionssystemet så småningom ska kunna få en överblick över sin samlade pension.
Det handlar om att samla så mycket information som möjligt på ett ställe. Hittills har det löst sig till stor del på frivillig väg, men det är fortfarande så att inte alla kan se hela sin pension på minpension.se. Vi hoppas att fack och arbetsgivare på sikt ska ställa krav på det i upphandlingarna av sina tjänstepensionsleverantörer, säger Sten Eriksson.
Just enkelhet och tydlighet är det viktigaste för att få folk att intressera sig för, och förstå, sin egen pension.
Folk är ju intresserade om det bara är enkelt och inte tar för mycket tid.
Sten Eriksson vill se den nya Pensionsmyndigheten som en myndighet som står på pensionsspararnas sida.
Vi är i en förtroendebransch. Vi måste ha högt förtroende och vi ska kunna ge oberoende, kvalificerad och gratis rådgivning.
Men han tror inte att myndighetens informationssatsning kommer att slå undan benen för den växande marknaden för pensionsrådgivare.
Komplicerat nog
Pensionerna kommer att vara tillräckligt komplicerade också i fortsättningen för att det ska gå att tjäna pengar på dem, säger Sten Eriksson.
Han betonar att Pensionsmyndigheten är oberoende och inte ska företräda en viss ståndpunkt eller åsikt.
Vi är inte pensionssystemet. Ser vi behov av att förenkla eller förbättra något så kommer vi att berätta det för det politiska systemet. Det tycker jag ligger i myndighetens uppdrag. Jag vill att vi ska ta lite mer utrymme i den allmänna debatten, synas och vara offensiva. Vi behöver dela med oss av den kunskap vi har.
Till en början är en hel del av den löpande administrationen utlagd på Försäkringskassan. Hur det blir i framtiden, om Pensionsmyndigheten kommer att sköta all administration själv eller fortsätta ha den hos någon annan, är inte klart än.
Pensionsutbetalningarna har ju fungerat bra hos Försäkringskassan. En av våra uppgifter är att göra pensionssystemet billigare, så vi ska se vad som är intressant att plocka hem. Det beror på vad som är ekonomiskt vettigt för pensionsspararna.
Utredningen klar i mars
2k-projektet var i stort sett klart att sjösättas hos PPM i höstas när det plötsligt blev en politisk fråga och lades på is. Pensionsmyndigheten har nu i uppdrag att utreda 2k och föreslå hur man ska gå vidare. Utredningen ska vara klar i mars i år.
Oavsett om 2k blir verklighet eller inte så kommer problemet med stora maskinella flyttströmmar att finnas kvar.
Kan inte det lösas genom att ni nu får ta ut avgifter på fondflyttar?
Det står i skrivningen att vi får ta ut avgifter. Men än så länge har vi inte tagit ställning till om vi ska göra det. Jag är inte säker på att det är en väg vi ska gå att sätta avgifter på alltihop. För vi ska ju inte glömma att det är många PPM-sparare som valt att låta de här rådgivningsbolagen sköta deras fonder och är väldigt nöjda med det.
De inte gjort något val i PPM kommer som bekant att flyttas från Premiesparfonden till det nya Statens årskullsförvaltningsalternativ, SÅFA under våren. I samband med detta ska Pensionsmyndigheten skicka ut ett brev till de som berörs. Här märks den delikata balansgången mellan att vara en verkställande myndighet och en oberoende informationskanal på en marknad med både privata och statliga alternativ.
Det har sina utmaningar. Det är viktigt att vi som myndighet är neutrala mellan statens och kapitalets alternativ. För vår trovärdighet är det viktigt att inte bolagen tycker att vi går hand i hand med de statliga lösningarna och det är viktigt att vi också visar att det finns andra alternativ till såforna. Det är många som klagat på att fondlotsen inte fungerat så bra, och det får man väl säga att Lotsen borde vara bättre.
Kundservice
Den nya myndigheten har satsat mycket på att vara tillgänglig och informativ. Förutom webbservice och kundservice via telefon finns det också ett 80-tal servicekontor runt om i landet dit folk kan komma med sina frågor. Servicekontoren ska successivt byggas ut till 124 stycken. Det kommer också att gå att få viss hjälp via Försäkringskassans lokalkontor.
Många vill inte ha direktkontakt med myndigheten utan vill göra det hemma vid datorskärmen. Man ska inte tvinga in folk i elektroniska lösningar, men genom att göra dem mer aptitliga kan vi locka dit dem. Då har vi också möjlighet att erbjuda djupare service för de som verkligen behöver det. För de som inte har möjlighet att komma till ett av våra kontor eller ringa så går det att boka en tid så kommer vi ut till exempelvis ett serviceboende.
Målsättningarna vad det gäller kundservice är alltså högt satta.
Vi vill hjälpa folk. Inte avsluta kundsamtalen så fort som möjligt. En intern målsättning är att vi ska klara av 80 procent av våra telefonärenden på en gång, utan att behöva koppla omkring den som ringer. Vår kundservice ska också kunna svara på frågor om all pension, inte bara premiepensionen utan också om tjänstepension och den statliga pensionen.
Samtidigt som myndigheten startar sin verksamhet sänks den statliga pensionen.
Något som mycket väl kan se illa ut hos de som drabbas. Men Sten Eriksson uppskattar utmaningen.
Det är säkert de som kommer att säga jag ger mig fan på att det har kostat så mycket att sätta upp den här myndigheten att det är därför pensionen sänks. Men det här är en möjlighet för oss att göra ett statement, och verkligen försöka förklara varför pensionerna sänks. Vi ska skicka ut ett brev till alla 1,8 miljoner pensionärer som berörs av sänkningen och som visar hur pensionssystemet fungerar. Det är inte lätt att göra på en A4-sida, men jag tycker det är viktigt. Folk ska veta hur pensionssystemet fungerar.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2010