I dagarna har ITP-fondupphandlingen avslutats och vinnarna koras. De fem lyckliga har gått ned i pris och ställt just de produkter i fönstret som Collectum och parterna ville ha.
Det har i sin tur lett till en viss likriktning eftersom målen varit bestämda på förhand. De fonder som man skickat med har alla haft bra avkastning under de perioder som parterna angivit i underlagen och valts ut just därför.
De har alla prissatts med utgångspunkt i de avgifter som parterna uppnådde i Avtalspension SAF-LO och resultatet är förstås att likriktningen i utbudet är stor.
Vi försöker göra som vi tror att parterna vill ha det. Offertunderlagen och upphandlingsprocessen påverkar pris, produkter, samverkansprocesser och system in i detalj. Jag hade tyckt att det varit bättre om de inte styrt så hårt. Då kanske utbudet blivit mera varierande och alternativen mera tydliga, men nu hamnar ju det ansvaret på parterna och vill de ha det så försöker vi leverera, säger Lars Burman, vice VD och ansvarig för den kollektivavtalade affären i Folksam.
Och han får medhåll av Per-Erik Gullnäs, vd för Swedbank Försäkring, som inte kom med bland de utvalda.
Hopplöst pussel
Det är ett hopplöst pussel som de vill att vi ska lägga. I och med att de lagt ett så stort fokus på priserna blir det väldigt endimensionellt säger Per-Erik Gullnäs till Pensions-nyheterna och fortsätter:
Med de nivåer som de vill ha får de en stor andel indexfonder i utbudet och det är bara en del av det som vi vill erbjuda våra kunder. Vi vill ge dem en bra karta med ett utbud som vi kan ta ansvar för och vi vill även ha fonder på andra marknader med i vårt utbud. Men det går ju inte att ta in topprankade Rysslandsfonder i utbudet till de här priserna om vi inte ska gå med förlust, säger Per-Erik Gullnäs.
Han och flera av de leverantörer som varit med tidigare hamnar nu i ett svårt dilemma när det gäller rådgivningen och det holistiska perspektiv på kunderna som Swedbanks Jan Ridderwall tidigare sagt sig vilja ha.
Små eller inga marginaler
Tanken med holismen har varit att man annars kunnat ha små eller inga marginaler på kryssmarknadsprodukterna för att sen kunnat ta igen det på andra produkter, till exempel bolån.
Men nu står rådgivarna på Swedbank inför ett svårt dilemma om det kommer kunder som vill ha råd om sin pension inom ITP. Swedbank är varken med på traditionell försäkring eller på fondförsäkring inom ITP vilket gör att de inte kan ge några råd alls till kunderna. Tidigare har Swedbank varit neutrala på tradsidan men kunnat peka på att parternas ickevalsalternativ är Alecta.
Vi har startat en diskussion om hur vi ska hantera rådgivningen framgent men jag har inget svar i dag på hur vi kommer att göra, säger Per-Erik Gullnäs.
Handelsbanken Liv som kommer med som leverantör för fondförsäkring kan sägas ha hälften av Swedbanks problem.
Bolaget är inte utvalt för att leverera traditionell försäkring, som spararna måste välja för minst hälften av premierna. Det innebär att man i rådgivningen inte kan erbjuda någon Handelsbanksprodukt för tradförsäkring.
Snorre Storset, vd för Handelsbanken Försäkring, säger att man inte tagit ställning till om man ska ge några rekommendationer för någon av konkurrenternas alternativ eller om man helt enkelt ska låta bli att säga något alls.
Vi ger inget råd i den frågan och om vi skulle göra det skulle vi vara tvungna att gå igenom och analysera de spelare som finns och det ger oss lite att fundera över, säger Snorre Storset och tillägger att det är osannolikt att man kommer att välja att göra några rekommendationer alls för traditionell försäkring.
Men vi är en väldigt decentraliserad bank och ytterst är det ju kontoren som bestämmer hur vi ska göra, säger Snorre Storset.
Korssubventionering?
En annan fråga som kan komma att få förnyad aktualitet under 2010 i spåren av upphandlingarna är om bolagen ägnar sig åt korssubventioner, alltså att man låter andra kunder betala för de låga priser som man erbjuder i ITP och i Avtalspension SAF-LO.
Där har ju Finansinspektionens general-direktör sagt att man kommer att granska den saken under det kommande året och det ska bli mycket intressant att se om alla bolag verkligen klarar av en analys av kostnader och intäkter på kryssmarknaden, vid de nivåer som man nu kommit ned till, säger Folksams Lars Burman.
Och den stora frågan blir då vad som händer om det visar sig att bolagen faktiskt subventionerar kryssmarknadsprodukterna och låter andra kunder i beståndet betala för kalaset. Ska Finansinspektionen då ingripa och säga åt dem att höja sina priser eller omedelbart sänka sina kostnader?
Och hur skulle Collectum reagera om något av de utvalda bolagen höjer sina priser på inrådan av Finansinspektionen?
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2010