Den 12 januari togs det så kallade Tysklandsmålet upp för muntlig förhandling i EG-domstolen. EG-kommissionen har stämt Tyskland för att landet, enligt kommissionen, bryter mot EU:s regler om offentlig upphandling genom att ha pensionsavsättningar för kommunalt och statligt anställda reglerade i kollektivavtal.
De anställda i den tyska offentliga sektorn får en pensionsavsättning som är reglerad i kollektivavtalet. I avtalet nämns också vilka livbolag som är valbara för pensionssparandet.
Kommissionen menar i sin stämning att pensionsförvaltningen måste upphandlas för de offentliganställda.
Tyskland stöds av både fack och arbetsgivarorganisationer på det offentliga området i Sverige, eftersom en fällande dom kraftigt skulle inskränka parternas möjligheter att stifta kollektivavtal.
Om EG-domstolen stödjer kommissionens syn på ärendet kan det i förlängningen bidra till att arbetsmarknadsparterna får mycket svårt att skriva kollektivavtal för den offentliga sektorn som innehåller skrivningar om exempelvis pensionssparande eller försäkringar eftersom de skulle bli tvungna att omfattas av EU:s regler om offentlig upphandling.
Tvingas till upphandling
I stället för att som i dag välja ut en eller flera försäkringsgivare som antingen är obligatoriska, som AFA eller KPA:s tjänstegrupplivförsäkring, eller valbara, som de bolag som ingår i KAP-KL-upphandlingen, skulle parterna vara tvungna att tillåta helt öppna upphandlingar för samtliga intresserade bolag i EU.
Det är inte första gången som frågan om kollektivavtalens ställning är uppe i EG-domstolen. Så sent som förra året avgjorde domstolen det så kallade Lavalmålet där Byggnads och Elektrikerna försatte ett skolbygge i Vaxholm i blockad. Då, precis som i övriga liknande fall, har domstolens bedömning varit att EU:s fria marknad går före kollektivavtalen.
Stora konsekvenser
För de svenska pensionsbolagen kan domen få stora konsekvenser. I dag genererar KAP-KL-området i runda slängar 6 miljarder kr i premieintäkter. Pengar som till största delen går till KPA och Folksam. Framförallt KPA riskerar att drabbas mycket hårt om EU-domstolen väljer att fälla Tyskland.
Generaladvokaten Verica Trstenjak kommer troligen att lägga fram ett förslag till beslut i april. Dom meddelas antagligen först efter sommaren.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 1 2010