Pensionsmyndigheten planerar att presentera sin utredning om 2K-projektet på onsdag.
Ursprungligen skulle utredningen ha presenterats i morgon, men det har blivit uppskjutet till dagen efter för att myndighetens styrelse ska hinna ta ställning till den.
Utredningen är ett uppdrag som myndigheten fått av regeringen i regleringsbrevet där man ska analysera effekterna av att PPM-spararna i allt större utsträckning väljer att låta ombud sköta omplaceringar i de olika fonderna, något som kan leda till mycket stora uttag och insättningar vid automatiska massbyten, utan kundernas direkta medverkan. Dessa påverkar avkastningen i och med att transaktionskostnaderna stiger. Det finns också problem att hitta bra placeringar för fonder som får mycket stora inflöden av pengar, något som framför allt mindre fondbolag påpekat i debatten.
I 2K-projektet var det meningen att förvaltningsbolagen skulle ges en bakdörr in i systemet för att göra bytena smidigare, något som kritiserades bland annat av ordföranden i Sjunde AP-fonden Bengt Rydén och Lars-Erik Forsgård, tidigare vd för Aktiespararna.
Kritiken mot 2K-projektet ledde till att det inte infördes utan att det istället isades i väntan på den utredning som alltså kommer på onsdag.
Pensionsmyndighetens utredning har kompletterats med en bilaga författad av forskaren Hans Fahlin, verksam vid SIFR, Swedish Institute for Financial Research. Han kommer, enligt vad Pensionsnyheterna erfar, fram till att problemet med massbyten kommer att öka ju fler aktörer det blir och ju fler kunder som vill ha hjälp med sina placeringar genom fondbytestjänster, vilket låter logiskt och närmast självklart.
Då är den stora frågan om man ska försöka begränsa möjligheterna till massbyten genom att införa ett tak för antalet fondbyten per sparare, införa kostnader för byten eller att helt enkelt göra det svårare att genomföra byten, till exempel genom att återgå till blankettkrav för att flytta pengar mellan fonder. Ett annat alternativ som diskuteras handlar om att inte tillåta fullmaktshantering vilket innebär att kunderna själva måste verkställa sina fondbyten.
I utredningen diskuterar man även om problemet med massbyten bara rör Premiepensionssystemet eller om det även rör andra former av långsiktigt sparande och att det därför kan finnas anledning att fundera över om man bör se över det i tillsynen eller i regleringen av fondmarknaden.