Regeringen föreslår nu att kommuner och landsting ska slippa göra offentliga upphandlingar när de köper in tjänster från bolag som de själva kontrollerar. Något som kan få stor påverkan på den kommunala pensions- och försäkringsmarknaden.
I propositionen föreslås att nya bestämmelser införs i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU, som innebär att statliga och kommunala myndigheter inte behöver tillämpa LOU när de anskaffar varor eller tjänster från en leverantör som är en juridisk person som de äger eller är medlemmar i, eller en gemensam nämnd som de har tillsatt.
Detta gäller dock endast under förutsättning att två villkor är uppfyllda. Dessa villkor motsvarar de så kallade kontroll- och verksamhetskriterierna (Teckal-kriterierna) som har slagits fast i EU-domstolens rättspraxis. Villkoren innebär dels att den upphandlande myndigheten måste utöva en kontroll över leverantören som motsvarar den som den utövar över sin egen förvaltning, dels att, i fall då leverantören även utför verksamhet tillsammans med någon annan än den upphandlande myndigheten, denna verksamhet endast får vara av marginell karaktär. Om dessa villkor är uppfyllda kommer avtalet mellan den upphandlande myndigheten och leverantören inte att utgöra ett kontrakt i LOU:s mening. Anskaffningen anses då ske inom en och samma upphandlande myndighet. Någon upphandling enligt LOU behöver därmed inte ske.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2010. Eftersom de föreslagna bestämmelserna utgör en temporär lösning föreslås det samtidigt att de ska upphävas från och med visst datum, den 1 januari 2013.