NYHETSARKIVET
20 jan 2010 13:27
Färre fonder och lägre avgifter efter Collectums upphandling
Idag kunde Collectum berätta om utfallet i upphandlingen till fondförsäkring för de kommande tre åren i ITP-planen. Och det blev som Pensionsnyheterna kunde avslöja redan igår, AMF, Danica Pension, Handelsbanken Liv, Nordea Liv och Pension och SEB Trygg Liv som valdes ut.

En kort sammanfattning av resultatet är att avgifterna gått ned kraftigt, antalet valbara fonder har minskat samtidigt som ratingen på de fonder som kunderna har att välja mellan har förbättrats. Och räknat på de genomsnittliga fondavgifterna i utbudet är Handelsbanken Liv nu det billigaste bolaget med 0,5 procent i avgift av kapitalet. Avståndet till det dyraste bolaget är inte himmelsvid, SEB hamnar på 0,61 procent och de övriga vinnarna, Danica Pension, Nordea AMF hamnar däremellan.

- Det är glädjande att vi sedan den förra upphandlingen 2007 har lyckats förhandla ned avgifterna med i genomsnitt 44 procent, samtidigt som ratingen har ökat från 3,26 till 4,10 på en femgradig skala, säger Anders Moberg, vd för Collectum.

Intressant att notera är att AMF, som enda bolag, har en högre snittavgift nu än vid upphandlingen 2007, från 0,45 procent till 0,55 procent vilket förklaras av att man nu tagit in även externa fonder som har något högre förvaltningsavgifter. Den genomsnittliga avgiften ligger nu på 0,54 procent av kapitalet räknat för alla fonder i utbudet. Entrélösningarna ligger i genomsnitt på 0,32 procent vilket innebär att man ligger nära kostnaden för traditionell försäkring som ligger på 0,27 procent.

De 11 bolag som valde att delta i processen fick redan i underlagen reda på vilka kriterier som skulle gälla och hur dessa skulle komma att viktas. Det handlade då dels om de obligatoriska kraven för deltagande, till exempel egen koncession, kollektivavtal och övriga tillstånd.

Till det lades en analys av fondutbudet, avgifter rating och utformningen av entrélösningen, som inte i något fall består av en fond utan en kombination som förändras över tiden i takt med att spararens ålder förändras.

Ytterligare kriterier gällde kvalitativa frågor rörande bolagens ekonomi, resultat och möjlighet att klara av ytterligare produktutveckling och långsiktigt försvara de offererade avgifterna.

- Den här modellen ledde till att bolagen kunde prickskjuta efter de kriterier vi satt upp. Vi ville också att de skulle komma med sina bästa offerter från början men trots det finns det bolag som sänkt sina avgifter i processen, säger Anders Moberg.

Collectum har dock inte funderat över om bolagen har möjlighet att leva med de avgifter man offererat.

- Vi utgår ifrån att de kan räkna själva, säger Anders Moberg.

De fonder som man nu offererar finns i bolagens ordinarie fondutbud men har då helt andra priser. Enligt analysföretaget Morningstar som bistått Collectum i upphandlingen har fondavgifterna halverats i jämförelse med ordinarie priser.

Fondförsäkringslösningen är ”gratis” i alla bolag. Inget bolag tar ut någon avgift alls för försäkringsskalet utan alla avgifter tas ut på fondnivån och bara ett av de fem bolagen, AMF, tar ut en avgift på 400 kr för en flytt. Övriga tar 0 kr för den tjänsten.

Fondutbudet har krympt. I genomsnitt erbjuder de utvalda bolagen nu 20 fonder och totalt finns det numera 98 fonder i utbudet, en minskning med 85 i förhållande till den förra upphandlingen.

Enligt Collectums beräkningar kan en ung tjänsteman få 75 000 kr mer i pensionskapital genom att man nu pressat ned avgifterna. Men frågan är om man genom den kraftiga strömlinjeformningen skapat fem ganska lika alternativ där bolagen inte kunnat tänka fritt.

- Det är möjligtvis en nackdel, säger Anders Moberg.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907