I början av oktober kommer Collectum och ITP-nämnden att fatta beslut om upphandlingen av fondförsäkringsbolag till ITP-planen. Inför upphandlingen, som troligen är Europas största fond-upphandling för närvarande, har man tagit hjälp av experter som kommit med inspel från olika håll. Bland annat har man fått fundera över varför man köper detaljistprodukter när man kan bedriva grosshandel i fonder till betydligt lägre priser.
Enligt Anders Moberg, vd för Collectum, kommer den nya upphand-lingen att likna den som man genomförde under 2006.
Det kommer att bli ungefär som då, det är inga stora förändringar säger han.
Till sin hjälp har Collectum valt ut Morningstar som ska utvärdera de olika fonderna som försäkringsbolagen väljer att ställa ut på sina fondtorg.
Vi håller på att utveckla metoder för utvärderingen just nu och ratingen kommer att vara en faktor men vi måste justera den eftersom den bygger på avgifter och performance och här kommer man ju att kräva rabatter som gör att avgifterna blir lägre än vad de skulle ha blivit annars, säger George Sallfeldt, vd för Morningstar i Sverige, till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att man i Morningstarkoncernen även har tillgång till det amerikanska dotterbolaget Ibbotson, som är investmentkonsulter som har mer kvalificerade metoder för att utvärdera fondutbud och sammansättning.
Det är upp till beställaren att avgöra om vi ska anlita Ibbotson eller inte, säger George Sallfeldt.
Inspiratörer
Inför upphandlingen har ITP-nämnden och Collectum låtit sig inspireras av olika föredrag från externa föredragshållare. Morningstars Jonas Lindmark, Wassums Ulf Källum, Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson och Pioneer Investments Mats Langensjö har lämnat olika bilder av hur de ser på upphandlingen.
Ulf Källum ska ha förklarat för ITP-nämnden att man måste vara försiktig så att man inte sätter upp alltför snäva urvals- och utvärderingskriterier. Detta eftersom man då likriktar de valbara alternativen.
Om man nu vill pressa priserna ytterligare, vilket PTK:s P-O Westerlund förklarat att man gärna vill, finns det risk att de flesta måste använda sig av egna sämre fonder eller billigare indexfonder och då kommer alla i slutänden att ha samma produkt. Och då finns det ju ingen anledning för spararna att välja över huvud taget.
Och om man väljer gör man det beroende på att banken lockar med andra rabatter eller reklamfilmer man sett i TV. Pioneers Mats Langensjö, var gäst förra fredagen.
Han säger sig vara förhindrad att uttala sig om vad hans föredrag innehöll i detalj men säger till Pensionsnyheterna att han tycker att man kan ställa sig frågan varför man håller fast vid att köpa fondförsäkring avsedd för individmarknaden när man kan köpa från den institutionella marknaden.
I och med att det ligger 50 miljarder kr i potten plus nya premier från uppemot 700 000 sparare bör Collectum kunna förhandla fram betydligt bättre priser än de som man fick i förra upphandlingen.
Priserna på den institutionella marknaden är generellt lägre än på individmarknaden varför man bara genom att bli grosshandlare i fonder kan spara stora belopp åt spararna.
Entréfonder
Enligt vad Pensionsnyheterna uppfattat kommer ITP-nämnden och Collectum lägga stor vikt vid hur entréfonderna är utformade. Detta eftersom spararna ofta blir kvar i de fonderna när de kryssat för vilket fondförsäkringsbolag de vill göra affärer med.
Här kan man lägga till institutionella fonder på fondtorgen och ålägga försäkringsgivarna att ta in vissa utvalda och upphandlade institutionella fonder i olika kategorier på torget eller som defaultalternativ. Det här skulle möjligen kunna bli ett uppdrag för Ibbotsons modell, om Collectum väljer att handla upp den tjänsten av Morningstar.
Nu är tiden ganska knapp så det troliga är att det inte blir alltför stora nyheter den här gången. Men de olika inspiratörerna har sått frön som med tiden kan ändra upphandlingslogiken för de kollektivavtalade premiebestämda planerna.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 9 2009