Det kommer inte att bli någon snabb process när det gäller flytträtt-en. Vid ett pressmöte i regeringskansliet förklarade finansmarknads-minister Mats Odell (KD) att han efter hearingen den 25 september är pessimistisk till att försäkringsbranschen ska klara av att införa allmän och obligatorisk flytträtt på egen hand.
Jag är mer pessimistisk, eller kanske jag ska säga mindre optimistisk, när det gäller branschens möjligheter att själva införa system som möjliggör flytträtt än jag varit tidigare, säger Mats Odell.
Jag tror inte att det kommer att ske. Då måste vi göra avvägningen om vi ska agera eller inte och det kommer att ta tid eftersom det är en mödosam process. Detta eftersom det rör ingångna avtal och vår utgångspunkt är att vi ska hedra avtal som ingåtts, pacta sunt servanda, säger Mats Odell.
Någon tidsplan för när man kan tänka sig att gå vidare hade han inte i dagsläget.
Enligt Mats Odell måste man finna ett rättssäkert sätt om man väljer att gå vidare i processen och sade sig samtidigt vilja värna det han kallade det dubbla konsumentintresset, alltså att se till att de som flyttar ut ur ett bolag inte missgynnar dem som blir kvar.
Han berättade också att han på hearingen uppfattat att alla närvarande var för flytträtten och att man även gav uttryck för att flytträtten skulle omfatta allt sparande, alltså även de 700 miljarder kr som ligger i AMF och Alecta.
Kollektivavtalsparterna konstaterade dock att det kapital som finns på deras avtalsområden inte är att betrakta som sparande vilket som helst utan att det är en del av avstått löneutrymme, något som Mats Odell kallade en respektabel ståndpunkt.
Pensionsnyheterna gissar att man i departementet nu kommer att inleda arbetet med att ta fram en promemoria om flytträtt och att denna kan komma att remitteras. Enligt källor i departementet är det här ingen fråga som man vinner val på men den bedöms inte heller vara något som kan ligga regeringen i fatet i en kommande valrörelse varför promemorian kan komma att läggas fram redan innan valet i september 2010.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 9 2009