De bolag som är mest emot flytträtt har det gemensamt att de har stora stockar med gamla försäkringar som de riskerar att bli av med. Risken för att det blir massflytt ur gamla bolag med bra ekonomi ska inte överdrivas, men på lite längre sikt kommer det att ske en förskjutning från bolag utan egen distribution, som kommer att tappa marknadsandelar till bolag som har distribution, främst bankägda försäkringsbolag.
Den här utvecklingen är redan igång och det är lätt att se att Swedbank och Nordea kommit att bli stora vinnare på kryssmarknaden. Om förmedlarna i framtiden kommer att få möjlighet att bearbeta hela beståndet av gamla försäkringar skulle den här utvecklingen förstärkas ytterligare.
Bankerna tar över?
Det behöver inte vara ett vägande skäl för att staten inte ska gå in med lagstiftning om tvingande flytträtt, om man ser att de positiva effekterna av flytträtt väger tyngre än att upprätthålla den marknadsstruktur som vi har. Och har haft.
Om regeringen ingriper med obligatorisk och lagstadgad flytträtt ska man vara medveten om att bankerna kommer att ta över en mycket stor del av affären i kraft av sin distribution och den fråga regeringen bör ställa sig är om det är det man vill åstadkomma och om spararna är betjänta av en sådan utveckling, förklarade Skandias Hans G Svensson för Pensionsnyheterna inför mötet den 25 september.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 9 2009