Fondbolagens Förening oroas över tillväxten av förvaltarbolag. Föreningen hävdar att den tjänst som de levererar ofta är dyrare än de avgifter som fondbolagen och PPM behöver för att sköta systemet.
Det är i dag ett stort problem för många framför allt mindre fonder när dessa förvaltarbolag för kunders räkning genomför stora uttag eller köp, ofta motsvarande tiotals miljoner kronor, med korta intervall. De fondandelsägare, både inom och utom premiepensionssystemet, som sparar långsiktigt i fonden drabbas negativt av sådana affärer, med minskat andelsvärde som följd, menar föreningen.
Jag är väldigt bekymrad över de så kallade rådgivningsbolagen som inte sysslar med rådgivning utan snarast kortsiktig handel i fonder som ju i grunden är tänkta som ett långsiktigt sparinstrument, säger Göran Espelund, vd för Lannebo Fonder och medlem av Fondbolagens Förenings pensionsgrupp.
Avgifter vid byten
Fondbolagens förening vill komma tillrätta med problemet genom att införa avgifter vid frekventa fondbyten, något som regeringen just föreslagit riksdagen. Fondbolagens Förening anser att avgifterna i så fall ska tillfalla fonderna och därmed spararna.
Fondbolagens Förening skyller framväxten av förvaltarbolag på det bristfälliga beslutsstödet Lotsen som i dag finns på PPM:s sajt. Fondbolagens förening hoppas bland annat att hela fondtorgets utbud i framtiden ska finnas med i beslutsstödet, inte bara vissa av fonderna på fondtorget, som fallet är i dag.
Öka kunskapen
Jag vill betona att det är mycket viktigt att öka kunskapen genom förbättrad information och beslutsstöd från den nya Pensionsmyndigheten. Dessutom är det angeläget att kunskap av betydelse för pensionsfrågor kommer in som en del i ämnet Ekonomi, vilket Fondbolagens förening önskar blir ett obligatoriskt ämne för alla elever på gymnasiet, säger Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd för Länsförsäkringar Fondförvaltning och styrelseledamot i Fondbolagens förening.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10 2009