NYHETSARKIVET
30 nov 2009 11:20
LF-beslutet påverkar inte beståndsöverlåtelser
Finansinspektionens beslut om Länsförsäkringars ombildning, där man tydligt markerar att alla övervärden i bolaget ska gottskrivas försäkringstagarna före ombildningen, har av många tolkats som att även beståndsöverlåtelser ska behandlas på samma sätt. Det skulle i så fall kunna innebära att man får anledning att titta över även tidigare gjorda beståndsöverlåtelser, till exempel i fallet med Folksams övertagande av beståndet i KP Pension och i extrema fall även vanliga flyttar av enskilda försäkringar där man då även ska ta med sig övervärden. Men det är ingenting som FI håller med om.

När Finansinspektionen vägrade gå med på villkoren i Länsförsäkringars ombildningsprospekt för att bolaget inte vill gå med på att gottskriva spararna de latenta övervärden som fanns, var det många som ansåg att den tolkningen skulle kunna påverka även tidigare beslut. Till exempel skulle en tolkning om att alla övervärden i bolaget hör till spararna i sin mest extrema form kunna tolkas som att sparare vid beståndsöverlåtelser också skulle ha rätt till de latenta övervärden som finns vid tidpunkten för överlåtelsen.

Men enligt Charlotta Carlberg, chef för rättsenheten på FI, får beslutet inte den effekten.
– Det är skillnad vid ombildning av bolag till vinstutdelande och beståndsöverlåtelser vilket regleras i FRL kap 12 § 15 och 16, säger Charlotta Carlberg. I den 16:e paragrafen som rör beståndsöverlåtelser inom ömsesidiga rörelser står inte explicit att man ska ta med några andra värden, något som FI tolkat som att det är tydlig skillnad på vilka värden som ska tas upp vid beståndsöverlåtelser och vilka som ska med vid ombildningar till vinstutdelande.

Känslig fråga

Det här är en känslig fråga och flera experter som Pensionsnyheterna varit i kontakt med säger att Finansinspektionens tolkning inte är helt självklar. – Jag tycker att man läser lagen som fan läser bibeln om man ser det på det sättet. Kontributionsprincipen ska väl gälla som en övergripande princip, säger en mycket välplacerad person som inte vill ha sitt namn i Pensionsnyheterna eftersom frågan är känslig.

Finansinspektionens Charlotta Carlberg säger vidare att beslutet som inspektionen fattat angående Länsförsäkringar inte ska uppfattas som att Finansinspektionen ändrat sin praxis i förhållande till tidigare ombildningar utan att man tolkat lagen på samma sätt som vid tidigare beslut.

Hon säger att man nu kommer att fortsätta dialogen med Länsförsäkringar om det nya ombildningsförfarandet som nu ska ske om drygt ett år eftersom man inte ansåg sig hinna med att göra ombildningen till årsskiftet. Om man bara går på sin gamla ansökan behöver man då bara ”damma av” papperen på FI men Charlotta Carlberg är tveksam till att det kan bli på det sättet.

– Jag utesluter inte att de skruvar på någon annan parameter i underlagen som gör att vi tvingas ta ställning till nya frågor för att klarlägga att försäkringstagarnas rätt inte försämras i den nya situationen, säger hon.

Charlotta Carlberg säger att man från FI:s sida inte gjort regeringen uppmärksam på att det finns delar av lagstiftningen som inte är helt entydig när det gäller att man ska tillse att försäkringstagarnas rätt inte försämras, eftersom det inte är praktiskt möjligt att genomföra några lagändringar som kan träda i kraft innan Länsförsäkringar kommer att ansöka om ombildning.

– Det finns ju bara något eller några bolag kvar som kan komma att ombildas till vinstutdelande och därför hinner man inte med att göra några lagändringar, säger hon och tillägger att hon nu ändrat sig på en punkt där man gärna sett att lagen vore tydligare.

– När det gäller informationsgivningen till spararna skulle jag önskat att lagen vore tydligare så att det inte vore möjligt att lämna otydlig och oprecis information till försäkringstagarna. Som lagen är formulerad nu är det möjligt att lämna sådan information utan att det för den skull står i strid med lagstiftningen. Jag skulle önska att kravet på informationen vore tydligare så att folk hade möjlighet att bilda sig en uppfattning om vad de röstar om, säger Charlotta Carlberg.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907