NYHETSARKIVET
30 nov 2009 09:46
”Ingen fattade vad det innebar när systemet infördes i Nederländerna”
I januari 2001 infördes boxmodellen i Holland. Då var det framför allt skattemyndigheterna som efterfrågat ett enklare system, vilket det också blev. Men någon verklig debatt om införandet blev det aldrig. – Mannen på gatan förstod aldrig vad som var på gång, säger Peter Kraneveld, internationell pensionsexpert som framför allt arbetar med privata pensionslösningar i förhållande till regelverken inom EU, men även mot OECD och Världsbanken.

Han säger att systemet fungerar men då främst för skattemyndigheterna som fått en betydligt enklare tillvaro efter det att systemet infördes. – Det har inneburit en väsentlig förenkling av skattesystemet och särskilt kapitalvinstbeskattningen. Det räcker att summera värdet av en privatpersons förmögenhet och eftersom det inte finns särskilt många undantag är det bara att betala skatt på det belopp man får fram, säger Peter Kraneveld. Han tillägger att om man skulle fråga mannen på gatan om han kan leva med systemet skulle man säkert få svaret att ”det går att leva med”.

Han säger dock att systemet lämpar över risken för utfallet av konjunkturen på individen. Tidigare var det ju statens budget som drabbades om regeringens politik ledde till att förmögenhetsvärdena gick ned, till exempel genom att man införde köpkraftsindragningar genom höjd moms. Med boxmodellen får ju staten in skatt oavsett om tillgångarna ökat eller minskat i värde, vilket är vad han kallar en allvarlig makroekonomisk kritik som kan riktas mot systemet.

– Moraliskt anser jag att det är regeringen som ska ta ansvaret för konjunkturförändringarna. Det här systemet leder till en helt underbar kontracyklisk modell som i praktiken ger staten lika stora intäkter oavsett konjunkturen och oavsett om det är regeringen som skapat en recession som driver ned tillgångsvärdena. På plussidan ser han boxmodellen som bra ur ett fördelningspolitiskt perspektiv. Detta eftersom den tidigare lagstiftningen var mycket komplicerad. – Ju mer komplicerat ett skattesystem är, desto mer kommer det att kunna utnyttjas av rika människor eftersom de har tid och råd att finna alla kryphål, säger han och påpekar att hans dotter som inte har några stora tillgångar inte betalar någon skatt alls i förmögenhetsboxen medan han själv, som har viss förmögenhet, får betala. - I goda tider med hög kapitalavkastning känns det nästan som om du slipper betala skatt men i dåliga tider får jag betala även om jag inte gjort några kapitalvinster och det är inte ett rättvist system, säger han.

Sänkt skatt

För närvarande finns det rykten om att skatten ska kunna minskas i Holland. Istället för de 4 procent av förmögenhetsvärdet som ska beskattas med 30 procents skatt pratar man nu om att sänka schablonen till 3 procent.
– Såna rykten har jag också hört men de tänker jag inte tro på förrän jag har sett att de blivit verklighet, avslutar Peter Kraneveld.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907