NYHETSARKIVET
30 nov 2009 09:08
”Gyllene tillfälle att införa systemet nu”
Sven-Olof Lodins modell för ny skatt på kapitalvinster har tagits emot både positivt och negativt under de nästan fyra år som gått sedan frågan först kom upp. Men intressant att notera är att politiker från flera olika läger uttalat sig positivt om modellen, både från höger och vänster. Och frågan är om det inte finns möjligheter att få se den holländska ”boxmodellen” exporterad till Sverige.

Det skulle vara ett gyllene tillfälle att införa skatten just nu. Nu är räntorna låga och det gör att det skulle se ut som om man tog bort eller minskade skatten om man gjorde det just nu. Sånt är viktigt för politikerna. Så 2010 skulle kunna vara ett bra år att försöka sig på det, säger professor Gunnar Eliasson, tidigare vd för Skattebetalarnas förening och numera bland annat verkställande ledamot i Skatteakademien.

Han ledde också det skatteseminarium som hölls i riksdagen för politiker och experter under rubriken ”Skatter och skattesystem i en värld av alltmer globalt beroende” den 11 november.

Liknar avkastningsskatt

Sven-Olof Lodin, som lanserat den nya modellen för kapitalskatten säger att hans modell är väldigt lik den konstruktion som man har för kapitalförsäkringsdepåerna, som idag beskattas med avkastningsskatt. Han säger dock att den bör användas över hela den finansiella sektorn och inte bara för finansiella placeringar som aktier eller fonder.
Han menar därför att man måste ta med även beskattningen av villor i ”boxen” där han föreslagit att nettovärdet av en villa, efter avdrag för lånen, läggs in och beskattas i depån och säger att han förklarat det för Anders Borgs statssekreterare Ingemar Hansson.

Jag sa till honom att om den modell som man nu diskuterar, där man ska skapa en möjlighet till depåer men utan krav på försäkring, endast bör genomföras om det är ett steg mot att hela kapitalbeskattningen på sikt läggs in i boxmodellen. Annars bör man inte göra det alls. Det skulle bara innebära att man splittrar upp kapitalbeskattningen. Det är viktigt att vi kan skapa ett skattesystem som inte skapar uppskov med skatten och på det här sättet skulle vi komma ifrån uppskov eftersom allting beskattas löpande.

Problem med fondsparande

Då uppstår förstås problem med vad man ska göra med till exempel gammalt fondsparande med latenta reavinster. Man kan ju knappast göra tidigare värdestegring skattfri genom att lyfta in dessa tillgångar i boxen.
Jag har lärt mig att man ska akta sig för att lansera helt färdiga system där alla lösningar redan är på plats. Man ska inte låsa fast sig från början utan lämna delar öppna. Annars riskerar man att blockera tänkandet, säger Sven-Olof Lodin till Pensionsnyheterna.

Han säger vidare att han uppfattat visst intresse från politiskt håll för modellen. Däremot har idéerna inte blivit lika väl mottagna av allmänheten om man ska tolka det som skrivits om det på diverse bloggar, säger Sven-Olof Lodin.
En förespråkare har han funnit i den förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt som vid ett skatteseminarium i riksdagen prisade boxmodellen eftersom den förmår att hantera kapitalskatterna i en värld där kapitalet är lättrörligt och att det är svårt med skatteuppskov eftersom både människor och kapital flyttar. Han funderade en del över varför man passat på att ta bort fungerande skatter som till exempel arvsskatten, som han för sin del såg som en bra skatt.

Moderaternas Lennart Hedquist, ordförande i skatteutskottet, som också var med på seminariet, säger till Pensionsnyheterna att boxmodellen är intressant. Redan innan alliansregeringen tillträdde fanns det från vår sida ett missnöje med det sätt som reavinstskatten tas ut på fonder i och med att skatten tas ut även om det bara sker omplaceringar och det är något som vi vill komma tillrätta med. I det sammanhanget kan boxmodellen vara mycket intressant, säger han. Just nu, när uppmarschen inför valrörelsen 2010 närmar sig, är dock intresset från de nu aktiva socialdemokraterna i riksdagen svagt.

Just nu har vi inga förslag, även om det varit intressant att ta del av den modellen. Det är så stora förändringar som skett med skattesystemet under den sittande regeringen som vi behöver komma tillrätta med först, så därför är vi inte öppna för att diskutera den modellen, säger Lars Johansson, vice ordförande i skatteutskottet, till Pensionsnyheterna.
Han tillägger att man just nu försöker komma överens med Miljöpartiet och vänstern i de här frågorna inför valet och att man i de diskussionerna inte haft frågan uppe. Men Sven-Olof Lodin tror ändå att han kan få se sin boxmodell genomförd.

– Det finns ett intresse för modellen och när valet är avklarat måste man ju bli överens om något och då kan det här vara en fråga att samlas kring. Och den har fördelen att den inte kommer ifrån något politiskt läger, säger han.
Och Gunnar Eliasson tror också på boxmodellen som han tycker är ”ursnygg”.
– Man måste bara få bort begreppet förmögenhetsskatt när man pratar om den. Visst påminner den mycket om en förmögenhetsskatt men det måste man försöka att tänka bort, säger Gunnar Eliasson.

Ur Pensionsnyheterna Analys nr 11 2009
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907