Sagan om Aspis slut.
Sent i går kväll kom Aspis tvångsförvaltare advokat Peter Morawetz från Vinge advokatbyrå tomhänt hem från Zürich, där han träffat representanter från Aspis bank Credit Suisse och företrädare för Hestiun Europe.
Med på resan fanns även Finansinspektionen som träffade Schweiziska tillsynsmyndigheten FINMA.
Nu var det andra toner än de som han i helgen delgivit de svenska medierna då han förklarade att pengarna snart skulle vara tillbaka i Sverige.
- Det vi inte visste då var att tillgångarna överförts till ett konto som de inte förfogade över, säger Peter Morawetz.
Det här innebär att de omkring 300 miljonerna alltså inte bara, som det hette tidigare, var pantförskrivna, utan faktiskt också flyttade till ett konto som Aspis inte hade kontroll över. Och detta hade skett redan den 4 maj 2009. Det överföringsuppdrag som gjorde flytten möjlig bar vd Jan Pajus namnteckning och visades i går upp för Advokat Morawetz. Men vem som kontrollerar det konto dit pengarna fördes i maj finns det ingen som kan eller vill säga.
- Det råder banksekretess i Schweiz, säger Peter Morawetz.
Han säger att när han träffade avtalet om att pengarna skulle överföras till Sverige i förra veckan så utgick han ifrån att så skulle ske.
- Man träffar ett avtal med presumtionen att motparten ska uppfylla det. Så det är klart att jag är besviken, säger han.
Här hemma har det funnits ett antal spekulanter som varit intresserade av att ta över Aspis Livs bestånd, under förutsättning att man kunde få tillbaka de saknade miljonerna. Jan Paju har upprepade gånger talat om att det funnits spekulanter på bolaget som skulle vara en perfect match för Aspis Liv.
Men alla spekulanterna drog sig ur igår, när de fick klart för sig att pengarna antagligen är borta för evigt. Nu återstår bara att med de tillgångar som trots allt finns kvar i Aspis Liv, försöka hantera de reglerade och oreglerade skador som finns i bolaget.
Tvångsförvaltarna från Vinge kommer att fortsätta att sköta den löpande driften.
Ärendet har av Finansinspektionen nu överlämnats till Ekobrottsmyndigheten som får uppgiften att utreda vad som hänt och hur det kunde gå till när Jan Pajus namnteckning hamnade på ett överföringsuppdrag som innebar att 300 miljoner kr av Aspis Livs pengar flyttades ut från bolaget.
Det är i sammanhanget närmast galghumoristiskt att notera att Aspis Livs månadsbokslut för november ger vid handen att bolaget gjort sitt bästa resultat någonsin.