Den kommunala pensionsmarknaden har inte en fungerande konkurrens. Det slår Skandia fast i rapporten Etableringshinder ger brist på konkurrens på den kommunala pensionsmarknaden som presenterades i veckan.
De kommunala pensionsavtalen omfattar cirka 1 miljoner anställda och pensionsskulden är omkring 400 miljarder kr. Trots det är det ofta som kommuner och landsting låter bli att göra ordentliga upphandlingar av försäkringstjänsterna.
I rapporten menar Skandia att kommunernas direktupphandlingar är ett brott mot lagen om upphandling. Av de tillfrågade kommunerna, sammanlag 119 stycken, svarade 93 procent att de tycker det vore positivt med ökad konkurrens. Två tredjedelar menar att det behövs en branschstandard för pensionsadministration och försäkringslösningar för att förenkla leverantörsbyten.
Något som försvårar för nya bolag att konkurrera om de kommunala pensionerna är att det idag inte finns någon standard för överföring av pensionsgrundande uppgifter. En lösning som framförs i rapporten skulle kunna vara att Sveriges kommuner och landsting, SKL, får ansvar för att formalisera överföringen av pensionsgrundande uppgifter, eller att det bildas en standardiseringskommitté.
Att låta leverantörer tävla på lika villkor gör att lagen om offentlig upphandling efterlevs och vi får sund konkurrens. Det gynnar alla parter, kommuner och landsting, de anställda och leverantörerna på marknaden. Särskilt kommunerna har stora pengar att tjäna på att välja den bästa pensionsförvaltningen, vilket gynnar skattebetalarna som kan få bättre kommunservice för samma skattepeng, säger Bengt-Åke Fagerman, vd på Skandia Liv, i en kommentar.