När Finansinspektionen, FI, sa nej till ombildningen av Länsförsäkringar Liv till vinstutdelande bolag så var det sättet som bolaget vill gottskriva försäkringstagarna vissa värden som fällde avgörandet. Enligt FI var inte de föreslagna principerna i enlighet med gällande regler. I övrigt ansågs samtliga villkor vara uppfyllda.
Något Länsförsäkringar gått ut hårt med är att försäkringstagarna efter en ombildning skulle få högre avkastning eftersom det skulle tillåta Länsförsäkringar Liv att ta större risk. FI ställer sig tveksam till resonemanget, men godtar att försäkringstagarna i alla fall inte skulle komma sämre ut vid en ombildning.
LF Liv har påstått att det ökade kapitalet ger möjligheter att ta större risk (dvs investera ytterligare i aktier) för försäkringstagarnas placeringstillgångar. För att bedöma LF Livs påstående om möjligheten att ta större risk har Finansinspektionen låtit LF Liv göra stresstester av olika delar på tillgångs- respektive skuldsidan i försäkringsbolagets balansräkning, dvs. som om ombildning hade skett redan nu. Dessa beräkningar har inte verifierat LF Livs påstående. LF Liv har å andra sidan inte utlovat ett positivt utfall.
Vilken samlad effekt denna ändring får för försäkringstagarnas återbäring är naturligtvis svårt att bedöma. För att Finansinspektionen ska stadfästa bolagsordningen behöver det dock inte vara säkerställt att försäkringstagarna får det bättre utan att det är tillräckligt att det kan antas att försäkringstagarnas rätt inte försämras, vilket Finansinspektionen bedömer att den inte heller gör.
- Det finns två delar för att vi ska stadsfästa en sån här ändring. Dels ska den inte försämra för försäkringstagarna. Och även om vi inte anser att det är lika översvallande som Länsförsäkringar gör så tror vi inte att det försämrar villkoren. Dels ska man vid en ombildning gottskriva de övervärden i bolaget, säger Charlotta Carlberg, avdelningschef på FI, till Pensionsnyheterna.
Vilka övervärden det rör sig om är däremot inte så lätt att avgöra.
- Det är oerhört svårt att veta vilka värden det är, utan det är principerna om vad som ska tillfalla försäkringstagarna och vad som ska tillfalla aktieägarna man måste vara överens om, säger Charlotta Carlberg.
Och det var man alltså inte. Länsförsäkringar och FI var överens så långt som att summan av konsolideringsfonden, årets resultat och 72 procent av obeskattade reserver ska fördelas hos försäkringstagarna. Delar av konsolideringsfonden är redan fördelad i form av återbäring. Det överskott som återstår ska fördelas till rena riskförsäkringar, alltså försäkringar utan inslag av sparande. Utöver detta ska också värdena i andelarna i koncernbolag gottskrivas kunderna. I praktiken gäller detta ett antal fastighetsförvaltande bolag och Länsförsäkringar Fondliv.
Problemet är övriga övervärden. Enligt Länsförsäkringar bör kontributionsprincipen gälla och alltså ska försäkringstagarna bara ha rätt till det överskott i konsolideringsfonden som deras premier genererat. Det är också den principen man utgått från i kundinformationen. Därmed har inte försäkringstagarna rätt till aktieägarnas övervärden och får inte heller det i samband med en ombildning.
FI gör bedömningen att Länsförsäkringar gör en för snäv tolkning av vad som ska gottskrivas kunderna. FI menar att förutom vissa beskrivna fonder, som konsolideringsfonden, så ska försäkringstagarna gottskrivas alla andra övervärden, med avdrag för aktiekapital och överkursfond. Övervärden innebär dels skillnaden mellan verkligt och bokfört värde, dels goodwill som förekommer i bolaget.
Länsförsäkringar menar att FI inte tagit hänsyn till andra övervärden vid tidigare ombildningar och att FI:s syn på gottskrivning alltså strider mot gällande praxis.
- Vi anser att vi följer den praxis som slogs fast av regeringen vid ombildningen av Handelsbanken Liv. Sen är ju varje bolag unikt och förutsättningarna var till vissa delar annorlunda vid de tidigare ombildningarna, men vi har inte skapat någon ny praxis, säger Charlotta Carlberg.
PN: Hur mycket rör den här skillnaden i synen på övervärdena sig om i reda pengar?
- Det går inte att säga. Vi ville ha en företagsvärdering om vilka värden som finns i bolaget och det fick vi i våras. Men den baserade sig på siffror från årsskiftet, då det ekonomiska läget var extremt. Hade vi varit överens om principerna kring hur övervärdena skulle fördelas hade vi kunnat gå vidare och göra en ny värdering vid ombildningstillfället. Men diskussionerna vi hade efter den bolagsvärdering som gjordes visade att vi inte var överens om de principerna, säger Charlotta Carlberg.
Eftersom LF Liv inte avser att acceptera principerna för vilka värden som ska gottskrivas försäkringstagarna gör Finansinspektionen bedömningen att kraven för att godkänna ombildningen inte är uppfyllda, trots att de övriga villkoren är det. LF Livs ansökan om stadfästelse av bolagsordning ska därför avslås, skriver FI:s styrelse i sitt beslut.
Beslutet kan överklagas till kammarrätten.