Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström går i ett pressmeddelande till förnyad attack mot regeringens riktlinjer för AP-fondernas verksamhet från i april. Han menar att riktlinjerna innebär att regeringen skulle kunna detaljstyra AP-fondernas verksamhet.
Den debatt som därefter följt har klart visat att regeringen begått ett övertramp som man borde riva upp och ta tillbaka. Ingen regering har enligt gällande lagstiftning rätt att med pekpinnar dirigera AP-fonderna.
Hittills har AP-fondernas styrelser och deras ledningar varit tysta i denna principiellt ytterst viktiga fråga. Nu är det hög tid att de tar till orda, säger Urban Bäckström i en kommentar.
Han tycker det är anmärkningsvärt att AP-fondernas styrelser trots att det gått två månader sedan regeringens beslut inte gett några besked om hur de ska agera.
Styrelserna måste ge besked att de inte avser att följa direktivet från den 20 april. Juridiskt är situationen glasklar: Det följer av den lagstiftning, som riksdagen lagt fast, och som reglerar AP-fonderna liksom av förarbetena till den lagstiftningen att regeringen inte får utfärda riktlinjer, instruktioner eller andra former av direktiv som har bindande verkan för AP-fonderna, säger Bäckström i pressmeddelandet.
I söndags gick också Antonia Ax:son Johnson ut på DN Debatt med ett liknande budskap.
I dag har det personliga ägandet ställts ut i farstun. Ägare med ett ansikte, ägare med ett personligt ansvar har åsidosatts. Ansvar för sitt kapital, för sitt namn, för sitt rykte, för sin historia. Jag vet att det personliga ägandet dessutom ger incitamentssystem med rimlighet. I stället har de nuvarande skattereglerna och andra regelverk däremot gynnat och favoriserat det spridda ägandet, det anonyma ägandet, det utländska ägandet, det institutionella och det statliga. Det tjänstemannastyrda, skrev hon bland annat i sin debattartikel.