Kammarrätten i Stockholm ger Skatteverket rätt i ett mål där man tolkar begreppet "helt saknar pensionsrätt i anställning" i inkomstskattelagen. Paragrafen handlar om möjligheten att göra skatteavdrag för pensionssparande om man inte har någon rätt till tjänstepension.
I fallet som prövats gjorde en kvinna 2019 avdrag för ett avgångsvederlag som hon fått av sin tidigare arbetsgivare när hon bytte jobb och där det nya inte innehöll någon rätt till tjänstepension.
Frågan är om det avgångsvederlag som utbetalats till henne under 2019 från hennes tidigare arbetsgivare ska ingå i inkomstberäkningen. I sin anställning hos den tidigare arbetsgivaren hade hon pensionsrätt. På avgångsvederlaget har den tidigare arbetsgivaren inte gjort något pensionsavdrag.
Kammarrätten går igenom lagstiftning, praxis och förarbeten och konstaterar att begreppet "helt saknar pensionsrätt i anställning" kan tolkas på olika sätt.
Kammarrätten anser med hänsyn till syftet med aktuella bestämmelser att ersättning hänförlig till en tidigare anställning med pensionsrätt, som betalas ut under ett beskattningsår då anställningen inte längre pågår, inte ska ingå i bedömningen av om en skattskyldig helt saknar pensionsrätt under beskattningsåret.
En sådan tolkning ryms i begreppets ordalydelse.
Kvinnans avgångsvederlag är hänförligt till hennes tidigare anställning med pensionsrätt. Det saknar enligt kammarrätten betydelse om en viss specifik ersättning hänförlig till en tidigare anställning med pensionsrätt har lagts till grund för arbetsgivarens avdragsutrymme eller ej.
Kammarrätten tycker, i likhet med Skatteverket, att avdraget hon gjort på knappt 300 000 kr ska sättas ned till 12 000 kr.
Det avgörande är att anställningen som sådan varit med pensionsrätt. Att det inte finns någon rätt för en skattskyldig att på grundval av bestämmelserna i 59 kap. IL göra pensionssparavdrag på varje ersättning på vilken en arbetsgivare inte gjort pensionsavdrag, det vill säga att uppnå en viss nivå av pensionstryggande på grundval av under ett år erhållna ersättningar, kan också sägas framgå av HFD 2014 not. 74.
I det avgörandet ansåg HFD att en person med två anställningar inte hade rätt till pensionssparavdrag trots att han saknade pensionsrätt i en av anställningarna.
Kammarrättens slutsats är att det avgångsvederlag som utbetalats till kvinnan under 2019 från hennes tidigare arbetsgivare inte ska ingå i inkomsten vid beräkningen enligt 59 kap. 5 § första stycket IL. Kammarrätten bifaller därmed Skatteverkets överklagande av förvaltningsrättens dom.
Det läser Pensionsnyheterna på Infotorg.