NYHETSARKIVET
16 jun 2022 12:33
Gå i skolan och ´flytta ihop med denna dära` – om du vill leva länge
I Disneyfilmen Lady och Lufsen, som visas varje julafton, får Lufsen rådet att "flytta ihop med denna dära".

Det visar sig vara ett bra råd som bidrar till ett långt liv, enligt SCB som analyserat statistik över faktorer som har betydelse för just ett längre liv.

Lägger man till en lång högre utbildning har två viktiga faktorer för långt liv prickats in, även om medellivslängden under de senaste åren ökat i alla utbildningsgrupper som analyserats av SCB.

Mellan 2012 och 2019 ökade medellivslängden i samtliga utbildningsgrupper. År 2020 sjönk den betydligt i alla grupper och förklaringen stavas Covid 19.

Från 2021 ökade den igen i alla grupper. I vissa grupper var ökningen 2021 till och med större än minskningen 2020.

Sedan 2012 har medellivslängden ökat mest för sammanboende med eftergymnasial utbildning, skriver SCB i dag.

År 2021 var den återstående medellivslängden räknat från 30 års ålder drygt 55 år för kvinnor och 52 år för män.

Jämfört med 2012 har medellivslängden från 30 års ålder ökat med 0,7 år för både kvinnor och män. Undantaget är pandemiåret 2020.

Det är tydliga skillnader i medellivslängd mellan grupper med olika utbildningsnivå. Personer med gymnasieutbildning har några års högre medellivslängd än de med förgymnasial utbildning. Längst lever de som pluggat vidare efter gymnasiet.

Under perioden 2012 till 2021 har skillnaderna mellan grupperna ökat något, särskilt för kvinnor. Det beror främst på att medellivslängden sedan 2012 har ökat tydligt för kvinnor med eftergymnasial utbildning men mindre för kvinnor med gymnasial och förgymnasial utbildning.

År 2021 var skillnaden mellan grupperna med eftergymnasial och förgymnasial utbildning knappt 7 år för kvinnor och 6 år för män, något som fackförbunden inom LO pekat på. Deras poäng är att lågutbildade låginkomsttagare i praktiken finansierar högavlönade, högutbildade genom arvsvinster. Men det är något som långsamt ändras. I befolkningen ökar andelen med eftergymnasial utbildning och andelen med förgymnasial utbildning minskar, enligt SCB.

De allra flesta dödsfallen i Sverige sker i äldre åldrar, vilket är en no-brainer. Men det är förändringar av dödstalen i äldre åldrar som mest påverkar hur medellivslängden ökar eller minskar, vilket covid-19-pandemin de senaste åren tydligt visat.

När SCB ser på medellivslängdens förändring vid 65 års ålder har den ökat tydligt mellan 2012 och 2021, från 21 till 22 återstående år för kvinnor och från 18,5 till 19,5 år för män.

Som vi skrev inledningsvis är det också betydelsefullt om man lever med en partner eller inte. Medellivslängdens ökning är mer olika efter utbildningsnivå bland ensamstående än bland sammanboende.

Bland män har medellivslängden ökat mer bland sammanboende med förgymnasial utbildning, från 19,2 till 19,9 år, än bland ensamstående med eftergymnasial utbildning, från 18,0 till 18,5 år.

Glädjande siffror för alla som gillar att leva.

Glöm bara inte bort att längre liv behöver finansieras med längre arbetsliv eller lägre pension. Eller varför inte ökade bidrag från staten, vilket verkar vara något som politikerna ser som den allra bästa lösningen i dessa dagar.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907