Att män i genomsnitt har högre löner än kvinnor är något av ett axiom. Men enligt en ny rapport från SPV, som hanterar de statligt anställdas pensioner, är inte sambandet mellan lön och pension linjärt.
Det visar sig nämligen att den procentuella skillnaden i pension ökar till männens fördel vid högre inkomster. Förklaringen stavas 7,5 inkomstbasbelopp och förmånsbestämda pensioner över taket.
En viktig del som kan påverka när personer väljer att ta ut sin pension är hur mycket pengar de faktiskt kommer att få ut varje månad.
I årets statistikrapport har SPV gjort en fördjupad studie och valt att titta på hur lön och utbetalning av den förmånsbestämda delen i tjänstepensionen skiljer sig åt mellan kvinnor och män.
För den grupp som fick sin första tjänstepensionsutbetalning under 2021, är skillnaderna stora.
Kvinnorna fick i genomsnitt 4 855 kronor per månad jämfört med männen som fick 7 404 kronor per månad. Skillnaden är drygt 2 500 kronor. Kvinnorna får alltså 34 procent lägre utbetalt belopp.
Skillnaden i fast lön är däremot inte lika stor. Kvinnorna hade i genomsnitt 12 procent lägre lön än männen.
Att skillnaden i lön växer till en större skillnad när den förmånsbestämda tjänstepensionen betalas ut beror främst på att männen i större grad har en inkomst över 7,5 inkomstbasbelopp. Vid denna gräns stiger nämligen insättningen till tjänstepensionen.
En kvinna, som gick i pension under 2021 och hade en fast lön på 39 036 kr (vilket är ett medelvärde), fick ut 4 855 kr i statlig tjänstepension.
Medelmannen med en fast lön på 44 310 kr fick 7 404 kr i månaden. Skillnaden i lön var knappt 12 procent mellan könen. Skillnaden i pension var 34,4 procent till männens fördel.
En annan sak som spelar in är semestertillägget. För dem som i grundlön ligger nära taket kan semesterlönen göra att man går igenom det. SPV:s undersökningen visar att det utfallet är vanligare bland män än kvinnor.
Bland de anställda under 2021 var det 2 500 fler män än kvinnor som hamnade över 7,5 inkomstbasbelopp när lönetilläggen var inräknade.
Skillnaden är störst bland de yngre anställda och kan bland annat bero på att de som är föräldralediga inte väljer att ta ut semester och därmed inte får något semestertillägg.
I övrigt påverkar inte föräldraledighet tjänstepensionen från statlig anställning.
Skillnaderna mellan könen i utbetalt belopp var stora för den grupp som tog ut sin förmånsbestämda del under 2021.
Men här har könsgapet minskat under senare år. Mellan 2010 och 2021 har skillnaden i pensionsunderlag mellan män och kvinnor minskat från 15,3 procent till 10,6 procent för personer födda före 1973. Om skillnaden fortsätter att minska beräknas kvinnorna vara ikapp männen om cirka 25 år.
Grattis kvinnor! Om 25 år är ni pensionsmässigt jämställda med männen!
För den yngre gruppen, födda mellan 1973 och 1987, ser skillnaden mellan män och kvinnor ut att öka, alltså tvärt emot vad som gäller för de äldre.
2010 var skillnaden i pensionsunderlag 3,6 procent och 2021 hade den växt till 5,8 procent.
Om ökningen fortsätter kommer skillnaden i pensionsunderlag att vara cirka 10 procent om 15 år, det vill säga lika stor som den var 2021 för personer födda före 1973. Det går åt fel håll...