Bilden av hur ojämlikt Sverige faktiskt är syns tydligt i statistiken över kapitalinkomster och förvärvsinkomster.
Av totalt 342 miljarder i kapitalinkomster 2020 gick 95 procent eller 325 miljarder till 10 procent av befolkningen och hela 202 miljarder till 1 procent av den vuxna befolkningen, enligt SCB:s statistik.
Denna ojämlikhet speglar sig också regionalt. Det är invånare i samma tio kommuner som har de högsta förvärvsinkomsterna och de i särklass högsta kapitalinkomsterna.
Det är åtta kommuner i Stockholm och två kommuner i Skåne (Lomma, Vellinge). I Danderyd och Lomma hade 82 procent av den vuxna befolkningen kapitalinkomster. I Botkyrka och Södertälje var det hälften så stor andel.
Under 2020 var det 63 procent av den vuxna befolkningen som hade någon form av kapitalinkomst. De vanligaste inkomsterna var schablonintäkt från ISK, fondinnehav och aktieutdelning.
Den största andelen av kapitalinkomster kommer från bostadsförsäljningar, men det är bara cirka 3 procent av svenskarna som säljer sin bostad per år.
Kapitalinkomsterna är också ojämnt fördelade mellan könen. Under 2020 gick tre fjärdedelar av totala kapitalinkomsterna till män.
Med tanke på att de samlade arbetsinkomsterna uppgick till drygt 2 000 miljarder kronor under 2020, så bidrar denna stora skillnad till att öka inkomstskillnaderna mellan könen.
/Ola Hellblom