Sedan 2020 pågår en översyn av reglerna i Solvens 2-reglerna på EU-nivå. Det var något som bestämdes redan i Solvens 2-direktivet men enligt Svensk Försäkrings chefsekonom Jonas Söderberg, har det visat sig att översynen blir mer omfattande än det var tänkt från början.
- Det har visat sig att översynen har blivit bredare och mer omfattande än det som framgår av Solvens 2-direktivet, säger han till Pensionsnyheterna.
Det behöver nu inte betyda att det är stora förändringar som skulle kunna missgynna den svenska försäkringsbranschen men Svensk Försäkring som företräder den svenska försäkringsbranschen ägnar en hel del tid och möda åt att bland annat se till att det inte smiter in förändringar i direktivet.
Sånt kan leda till att konkurrensen mellan bolagen på EU-nivå snedvrids och kan innebära nackdelar för svenska aktörer.
En detalj som nu kommit in i pappersbuntarna som skickas runt inom EU-länderna rör det som kallas kompositbolag, alltså bolag som bedriver liv- och skadeförsäkring i samma bolag.
Det är inte tillåtet i Sverige och i länder som infört Solvens 2 i sin nationella lagstiftning. Nytillkommande stater i unionen har haft möjlighet att bevara en sådan ordning om de haft den ordningen sedan tidigare. Dock får inga nya kompositer bildas i dessa länder.
Svensk Försäkring oroas här över att om nya kompositbolag får tillåtelse att bildas i någon medlemsstat skulle de kunna utnyttja den fördelen (om det nu är det) och agera gränsöverskridande in på den svenska marknaden.
- Det är ingen stor fråga för svenska bolag men vi tycker ändå att man ska vara vaksam och se till att det inte skapas regler som kan påverka konkurrensen negativt, säger Jonas Söderberg.
I det franska ordförandeskapets nya kompromissförslag på ändringar av Solvens 2-direktivet har det tillkommit en artikel där det föreslås att EIOPA ska göra en översyn av förbudet av att skapa nya kompositer i EU.
"Vi har egentligen ingen direkt åsikt om det ska tillåtas bilda nya sådana i till exempel Ungern. Däremot tycker vi att det är viktigt att kompositer inte ska få ha gränsöverskridande verksamhet, eftersom det kan snedvridna konkurrensen och ge upphov till nya risker på den svenska försäkringsmarknaden", skriver Jonas Söderberg i ett lobbybrev till finansdepartementet, som Pensionsnyheterna hittat.
Detta för att se till att Sverige inte missar tillfället i EU-förhandlingarna att påtala risker för den svenska försäkringsbranschen, om det nu finns fördelar med att driva kompositbolag, vilket ingen krävt från svensk sida, än.