I slutet av april aviserades det att hållbarhetsprofilen Sasja Beslik lämnar det danska pensionsbolaget efter ett bara halvår som hållbarhetsansvarig.
Efter att han officiellt lämnar pensionsbolaget i slutet av maj ska han gå till den japanska impactförvaltaren SDG Impact Japan, där han både ska vara portföljförvaltare för en ny fond samt chief sustainability officer.
"Det är en stor möjlighet i Japan och jag har konstruerat en så kallad Nextgen ESG-familj av produkter där vi har börjat med en japansk small och mid-capfond som har en tydlig ESG och finansiell leverage," säger Beslik i en intervju med nordiska finanstidningen AMWatch.
Det finns dock andra skäl till varför han drar till Japan.
"Jag har gjort det här i över 20 år och är trött på greenwashing, helt enkelt. Jag vill göra det här ordentligt. Det här är ESG for real. Vi har en ESG-produkt här som har 20-30 innehav och är så nära en private equity-produkt du kan komma på listedsidan," säger han till AMWatch.
Samtidigt nämner han att det finns stora kommersiella möjligheter, eftersom det inte finns så många hållbara fonder i Japan just nu.
SDG Impact Japans NextGen ESG-fond är konstruerad för att vara anpassad till EU:s disclosureförordning och för att vara i linje med Artikel 9.
"Fonden ska finnas tillgänglig i Europa också. Men jag är framför allt positivt överraskad av intresset i Japan för det här. Vi har redan en 500 miljoner kronor under förvaltning och en stor partner i Japan", säger han och syftar på försäkringsbolaget Meiji Yasuda Life Insurance Company, som gått in som ankarinvesterare.
Beslik är noga med att påpeka att hans åsikter om industrins greenwashing inte har något att göra med sitt jobb på PFA, en organisation han kallar väldigt kompetent och som har en genomtänkt idé om hur de ska arbeta med hållbarhet.
"Det handlar snarare om tajming, man kan inte alltid "tajma" saker rätt i livet. Den här möjligheten dök upp och den är starkt kopplad till den globala omställningen."
Han menar också att ESG:s framtid framöver kommer handla mer om att jobba regionalt.
"Hittills har det vi gjort globalt inte visat något större resultat. Stora bolag och deras hållbarhetsfonder har i princip samma innehav och man kan inte göra skillnad på det sättet. När du investerar regionalt och fokuserat - när det är rätt fokuserat och du jobbar nära företagen och jobbar med en specifik marknad - då gör du verklig skillnad", säger han till AMWatch.
Ett av områdena hans nya fond ska lägga en del fokus på blir jämlikhet och inte bara på ledningsnivå utan man ska titta på hur de här bolagen operativt arbetar med frågan på bolagsnivå.