NYHETSARKIVET
9 maj 2022 14:54
Sverige har lägst andel fattiga pensionärer i EU
Andelen absolut fattiga personer i åldersgruppen 65 år och äldre är 1,3 procent i Sverige, vilket är lägst bland EU-länderna.

Men det vanligaste måttet att mäta fattigdom är relativ fattigdom eller relativt lägre ekonomisk standard, vilket definieras som under 60 procent av medianinkomsten.

Med detta mått är det 13 procent av dem som är 65 eller äldre i Sverige som är relativt fattiga, vilket är något lägre än för den övriga befolkningen.

Det är de två huvudslutsatserna i Pensionsmyndighetens sjätte och avslutande rapport i faktaserien om pensioner. Den nya rapporten har fått titeln “Varför finns det fattiga pensionärer?” Där går myndigheten också igenom fyra åtgärder för att minska andelen relativt fattiga pensionärer, genom att höja grundskyddet

- Pensionärer i Sverige är generellt sett och i en europeisk jämförelse inte fattiga. Den ekonomiska standarden för gruppen som är 65 år eller äldre har sedan 1991 utvecklats bättre jämfört med befolkningen under 65 år, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Inkomstgränsen för relativ fattigdom låg 2020 på 13 300 kronor per månad (60 procent av medianinkomsten). För åldersgruppen 65 år och äldre var det 181 000 kvinnor och 89 000 män som det året hade en lägre inkomst. Det motsvarar 13 procent i den ålderskategorin och för åldersgruppen 20-64 år var det samma år 13,3 procent som hade en lägre inkomst.

Pensionsmyndigheten konstaterar att sättet att mäta relativ fattigdom har sina brister och leder till att andelen relativt fattiga överskattas. Det beror främst på att måttet för ekonomisk standard inte räknar in förmögenhet och inte heller inkomst från utländsk pension räknas in om den beskattas utomlands.

Eftersom gruppen utrikes födda har ökat som andel av befolkningen och utrikes födda generellt har lägre pensionsinkomster än inrikes födda, så leder det till en ökning av andelen relativt fattiga pensionärer.

Att måttet är trubbigt framgår också av att Schweiz har högst andel relativt fattiga pensionärer bland ett urval av länder. Det beror på att medianinkomsten i Schweiz är så hög att andelen som ligger under 60 procent i medianinkomst bland pensionärer blir 25 procent. Bland EU-länderna är det Grekland som har störst andel absolut fattiga pensionärer.

Pensionsmyndigheten har även studerat fyra olika åtgärder för att minska den relativa fattigdomen bland pensionärer. Även om myndigheten betonar att det inte handlar om några förslag, så träffar de rakt in i den pågående heta debatten om regeringens förslag till garantitillägg och den borgerliga oppositionens motförslag.

De åtgärder myndigheten tittat på är:
1. alla får maximalt bostadstillägg genom att räkna med en boendekostnad på 7 500 kr/mån
2. förmögenhetstillägget inom bostadstillägget tas bort
3. alla som kan få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd får det
4. alla får automatiskt 40 bosättningsår i garantipension oavsett hur länge de har bott i Sverige

“Om reglerna för bostadstillägg skulle ändras så att alla får räkna med en maximal bostadskostnad på 7 500 kr/mån, så skulle andelen relativt fattiga pensionärer sjunka med 6 procentenheter.

Om alla de fyra åtgärderna ovan skulle införas så skulle andelen relativt fattiga pensionärer sjunka från nuvarande 13 procent till 3,7 procent”, skriver Pensionsmyndigheten i rapporten.

/Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907