År 2006 beslutade danska folketinget om att pensionsåldern skulle följa utvecklingen i medellivslängden.
Det betyder att redan 2040 väntas pensionsåldern att nå 70 år och år 2100 beräknas den vara uppe i 77 år. Det är en alltför snabb ökning av pensionsåldern, anser den statliga Pensionskommissionen, som idag presenterade sitt förslag om att sänka tempot.
Till skillnad från Sverige har Danmark en fast pensionsålder. Även svenska riksdagen har klubbat att pensionsåldrarna i pensions- och socialförsäkringssystemet ska följa utvecklingen i medellivslängden, genom införandet av begreppet riktålder. Så den häftiga debatt om pensionsåldern som nu startat i Danmark kommer även i Sverige.
Från 2040 föreslår Pensionskommissionen att pensionsåldern bara ska stiga med 80 procent av ökningen i medellivslängd, vilket skulle betyda ett halvår lägre pensionsålder vid 2045 och tre år lägre pensionsålder vid 2100 jämfört med nuvarande regler.
Pensionskommissionen konstaterar att generationen som är född under 1970-talet beräknas få 27 år som pensionärer i genomsnitt, medan generationen född under innevarande decennium bara skulle få 22 år som pensionärer i snitt, med nuvarande regler.
Det är orsaken till att kommissionen föreslår att tempot i i höjningen av pensionsåldern bör sänkas.
Fackförbundens Huvudorganisation (FH) anser dock att pensionsåldern blir för hög även med dagens förslag till ändringar. Införandet av en så kallad Arne-pension för de som arbetat minst 44 år möjliggör för denna grupp att gå i pension i förtid.
Fackförbunden anser att möjligheten till förtidspension måste utvecklas vidare om Danmark ska hålla fast vid principen om att låta pensionsåldern följa medellivslängden.
Föga överraskande har arbetsgivarnas organisationer motsatt uppfattning och varnar regeringen för att följa Pensionskommissionens förslag, som beräknas kosta 18 miljarder DKK per år från 2045 och minska arbetskraftsutbudet med cirka 80 000 personer per år, jämfört med nuvarande regler.
Arbetsgivarna oroar sig främst över brist på arbetskraft. Redan idag har Danmark en arbetslöshet på bara 2,5 procent, vilket brukar anses vara nivån för full sysselsättning.
/ Ola Hellblom