Av allt att döma är i praktiken alla partier överens om att höja garantipensionerna för gruppen med de lägsta pensionerna.
Den tusenlapp (som mest) som Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet utlovat till augusti i form av garantitillägget kräver dock att oppositionen är överens om höjningarna.
Samtliga partier föreföll vara överens om det så sent som i förra veckan. Samtliga partier, inklusive konstruktörerna (V) och (S), föreföll då överens om att höjda garantipensioner trumfade det av vänstern designade och av regeringen välsignade garantitillägget.
Problemet blir då bara att det skulle krävas ett nytt förslag och ett nytt beslut i riksdagen, något som tar tid. Då kommer de utlovade pengarna inte komma pensionärerna till del förrän efter valet.
Det är nog något som de flesta partier förutom S och V kan leva med, men skulle definitivt ställa till det för regeringen som satsat mycket prestige i frågan.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har twittrat fingrarna blå för att förmå de övriga partierna att göra sin plikt och rösta ja för den förväntade valmagneten. Även statsminister Magdalena Andersson var tydlig med att det var viktigt att regeringens förslag skulle gå igenom i sitt tal på första maj. Frågan är bara hur Sverigedemokraterna vill ha det.
Möjligen kan det vara en bra idé för dem om frågan hanteras efter valet och att inga pengar kommer ut förrän senare.
Många av de väljare som förslaget riktar sig mot kan vara sådana som tvekar mellan att rösta på (S) eller (SD) i valet och där regeringens förslag kan bli tungan på vågen.
Svar lär komma i morgon då motionstiden går ut. Nu verkar det dock klart att oppositionen inte kommer att gå samman om en gemensam budgetmotion.
Liberalerna har redan i dag lagt sin egen och uppger enligt Omni att partiet vill se ett annat pensionsförslag än regeringens, utan att Pensionsnyheterna hittat några detaljer om det i motionen. Dessutom säger (L) nej till Trygghetspensionen som regeringen föreslagit.
Även om oppositionen inte blir överens om ett helt gemensamt budgetförslag att ställa mot regeringens, kan det senare skapas en majoritet i finansutskottet för en höjning av garantipensionerna, men med några månaders fördröjning, snarare än att införa det hårt kritiserade garantitillägget.