För fondförsäkringsbolagen är det inte lika lätt att "räkna hem" dagens räntehöjning. Som LF Livs Jakob Carlsson påpekar så får räntehöjningen en avkylande effekt på aktie- och räntemarknaden. Fondförsäkringsbolagen får därför se att kundernas tillgångar minskar i värde, vilket slår hårt mot avgiftsintäkter och provisioner.
Kunder som under de senaste 14 åren sett att aktiemarknaden likt en rulltrappa bara går uppåt har under inledningen av 2022 kunnat notera att den även kan gå åt andra hållet.
När risktillgångar, läs aktier, minskar i värde är det en naturlig reaktion att söka sig till tryggare eller i vart fall billigare alternativ.
Det bör innebära att det kommer att stuvas om i fondförsäkringsportföljerna och att de som suttit i de dyraste och för bolagen mest lönsamma fonderna med höga kickbacks kommer att överges till förmån för billigare alternativ.
Och tradlivbolagen kan se framtiden an med tillförsikt. Det är numera enkelt och billigt att flytta ut från fond- och depåförsäkring för att få en hyggligt safe-haven i något välkonsoliderat tradbolag, tänk Folksam eller Skandia.
De bolagen kommer, i takt med att räntorna stiger, kunna räkna med att få in stora mängder flyttkapital från fond- och depåförsäkring.
Tradlivbolagen har dessutom en fördel av att de kan hålla portföljer med andra tillgångsslag än vad som gäller i fonderna i fondförsäkring.
Så dagens lilla räntehöjning på 25 baspunkter kan visa sig vara en vändpunkt. Men det var bara några timmar sedan räntehöjningen kommunicerades och fler ligger i korten. Så ännu har bolagen inte märkt av det.
- Vi har haft en förväntan att kunderna kommer att välja att flytta till tradförsäkring i större utsträckning, men det har vi ännu inte sett några tydliga tecken på. Man ska ju också ha i minnet att tradbolagen hittills stått emot nedgången bättre och inte fallit alls lika mycket som aktiemarknaden totalt. De har också kvar positiva återbäringsräntor, trots nedgången, säger Bosse Ågren, försäljningschef på Skandia, till Pensionsnyheterna.
Det som talar emot ett snabbt skifte från fond till trad ligger i hur förmedlare och banker rådger sina kunder. De har av ekonomiska skäl en förkärlek för fond- och depåförsäkring för att de ger bättre intjäning.
Alldeles särskilt om de kan rekommendera fonder ur det egna utbudet och på så sätt öka sin egen tillgångsmassa i form av förvaltat kapital. Det är ju en no-brainer att de vill växa dessa snabbt, eftersom de numera ägs av riskkapitalister som vill hitta en bra exit och "big is beautiful".
Men ekonomiska realiteter kommer på lite längre sikt att leda till att kunderna i större utsträckning än hittills kommer att vilja ha tryggare och billigare placeringar och hantera sina risker. Krig i Ukraina, ett osäkert säkerhetsläge och stigande räntor kommer att minska på riskviljan.