Arbetsmiljöverkets undersökning visar att människor i större utsträckning än tidigare själva uppger att de inte orkar arbeta till pensionsåldern.
Den undersökningen kommer samtidigt som Pensionsmyndigheten i dag publicerar sin rapport med myndighetens statistik över hur människor väljer att gå i pension, alltså inte vad de tror att de ska göra utan vad de faktiskt gör.
Precis som Arbetsmiljöverkets undersökning visar Pensionsmyndigheten i sin rapport att det för kvinnor i vården och män i byggbranschen är vanligast med tidig eller förtida pension.
Under 2021 var pensionsåldern i Sverige i genomsnitt 64,9 år. Vårdbiträden går i pension tidigast och organisationsutvecklare senast, bland de yrken som är vanligast bland kvinnor.
Bland männen går snickare i pension tidigast och IT-arkitekter senast, bland de yrken som är vanligast bland män. Det får stora ekonomiska konsekvenser.
"Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste val vi som individer kan göra för att höja vår egen pension. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger mellan 1 400 kronor och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut", säger Robin Fondberg, analytiker på Pensionsmyndigheten.
Under 2021 var medelpensioneringsåldern i Sverige 64,9 år, vilket kan jämföras med 65,0 år under 2020 och 64,6 år under 2019.
"I dag lever vi nästan tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet. Samtidigt har den genomsnittliga pensionsåldern varit i stort sett konstant. Det innebär att den totala pensionssumman måste fördelas på fler år än tidigare, vilket ger en lägre pension per månad", säger Robin Fondberg.
Bland de tio vanligaste yrkena för kvinnor är skillnaden i pensionsålder 1,3 år. Vårdbiträden har lägst genomsnittlig pensioneringsålder och organisationsutvecklare, utredare och HR-specialister har högst pensionsålder.
Bland de tio vanligaste yrkena för män går snickare, murare och anläggningsarbetare i genomsnitt i pension tidigast.
IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har jämförelsevis den högsta pensionsåldern.
Skillnaden mellan de två grupperna är 1,1 år.
De två yrken som sticker ut mest och har högst medelpensioneringsålder 2021 är universitets- och högskolelärare (66,9 år för kvinnor och 67,0 år för män) samt läkare (66,8 år för kvinnor och 66,5 år för män).
Rapporten "Pensionsåldrar och arbetslivets längd" har författats av analytiker Robin Fondberg och analytiker Linnea Wikmark Kreuger. Den går att ladda ned från Pensionsmyndighetens hemsida www.pensionsmyndigheten.se