En knapp tredjedel av kapitalet i PPM-systemet raderades ut under hösten. För pensionsspararna blev utfallet 29 procent i genomsnitt för 2008. PPM manar dock till lugn och de flesta spararna har följt rådet och sitter lydigt still i båten.
För första gången sedan PPM-systemet infördes ligger nu den genomsnittliga avkastningen sedan start på minus. Det var alltså många dystra siffror när PPM nyligen presenterade rapporten Pensionsspararna och pensionärerna 2008.
- Det var kanske roligare att skriva den här rapporten förra året, men nu är det som det är, säger Bengt Norrby som skrivit rapporten tillsammans med Inger Johannisson.
Skillnaderna i utfall för de olika spararna har varit enormt stort. En dryg procent av spararna lyckades göra ett positivt resultat under året, att jämföra med mer än nio av tio året före. Samtidigt förlorade vissa av PPM:s kunder både 70 och 80 procent av värdet i sina fonder under nedgången.
Hur mycket den enskilde spararen berörs beror naturligtvis på ett antal olika saker. Dels vilka fonder som valts och dels på hur länge man varit inne i systemet.
Det som kommit in tidigt och varit med länge berörs inte så mycket av den här utvecklingen vi haft, säger Bengt Norrby.
De som främst har anledning att vara oroliga över det usla fjolåret är de som har kort tid kvar till pensionsuttagen börjar.
Men trots de dystra siffrorna menar man på PPM att man inte ska drabbas av panik. Nedgångar hör till livet i fondsparande och det kommer på sikt att vända.
- I snitt ligger en sparare i systemet i 33 år. Det är en lång tid. Man ska ta det lugnt och det verkar folk också ha gjort. Tittar man på den statistik vi har över telefonsamtal och inloggningar så har det inte ökat speciellt mycket, säger PPM:s generaldirektör Johan Hellman.
- Något vi varit mindre bra på är att kommunicera de mervärden myndigheten har. Vi är en stor spelare på fondmarknaden och genom att agera som en sådan har vi pressat ned avgifterna. Sammanlagt har det sparat miljardbelopp. I genomsnitt blir utbetalningarna 10-15 procent högre än de skulle blivit utan de rabatter vi förhandlat fram, säger Johan Hellman.
Under 2008 ökade spararnas portföljrisk markant. Men enligt Inger Johannisson beror det inte på att spararna blivit mer riskbenägna.
Det kommer sig främst av att volatiliteten på aktiemarknaden ökat, så det är inte att spararna ökat risken.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 6 2009