Max Matthiessens tredje UIG-upphandling är i praktiken slutförd. Omkring 75 bolag var med i den här vändan av UIG, upphandling i grupp. Vid den här upphandlingen har man tagit ett helhetsgrepp på alla försäkringar för de anställda på kundföretagen och alltså förutom spar- och riskförsäkringar också upphandlat företagsgruppliv och vård- och rehabiliteringstjänster.
Brytpunkten för när det varit ekonomiskt lönsamt att sätta in stora resurser på rehabilitering är personer med en inkomst på omkring 7,5 basbelopp. Men nu menar Glenn Nilsson, vice vd för Max Matthiessen och den som ansvarat för UIG III-upphandlingen, att man hittat en lösning som gör det möjligt att arbeta aktivt med rehabilitering för betydligt större grupper.
- Kopplar man ihop hela den kedja som finns av arbetsgivare, riskleverantör, sjukvård och rehabilitering så finns det ett bra incitament att tillse goda hälsotal i företagen. Det gäller inte bara tiotaggarna utan fler grupper i företaget, säger Glenn Nilsson, som är mycket nöjd över resultatet.
Pensionsrådgivning och attraktiva sparprodukter fortsätter naturligtvis ändå att vara en viktig del i upphandlingen. Nytt är att alla de anställda i bolagen nu har möjlighet till pensionsrådgivning, oavsett kategori av medarbetare.
- Det finns ett behov hos företagen att tydliggöra sina pensionsinbetalningar och skapa en positiv känsla bland sina medarbetare. Många vill skapa en rådgivningsmöjlighet åt sina medarbetare. De vill att de anställda ska göra ett val, säger Glenn Nilsson.
Upphandlingarna har, enligt honom, lyckats skapa konkurrenskraftiga avgifter kombinerat med en finansierad rådgivning. I vissa fall är nivåerna i paritet eller till och med något lägre än exempelvis ITP 1.
Administrationen har man också arbetat hårt på att förenkla. Fakturering, lönesystem och ekonomisystem har kopplats ihop. Det gör att företagen inte behöver bekymra sig för vem som är försäkringsgivare oavsett risk- eller sparförsäkring. De får allt på en faktura.
- Är bolagen kollektivavtalade ITP-företag arbetar de bara mot Collectum, annars är det oss de vänder sig till. Det här är otroligt väsentlig. Administrationen måste vara bra, enkel, effektiv men också prismässigt bra, säger Glenn Nilsson.
Samtalen med de bolag som är med i upphandlingen har pågått sedan augusti förra året. En arbetsgrupp från de medverkande bolagen har varit med aktivt genom hela upphandlingen och Glenn Nilsson menar att resultatet blivit mycket bra.
- Vi upplever att mottagandet är otroligt bra när vi är ute och presenterar det här för företagen, säger han.
De tidigare UIG-upphandlingarna gjordes 2001 och 2005. Också UIG III löper på fyra år.
- Kortare avtalstid hade medfört sämre villkor och avgifter vilket styrgruppen bedömde som ett sämre alternativ, säger Glenn Nilsson.