Finansinspektionen har på uppdrag av regeringen granskat vilka effekter de nya regelverken Mifid 2 och IDD har haft på konsumentskyddet.
De två regelverken som infördes 2018, reglerar användningen av provisioner inom investeringsrådgivning (Mifid 2) och försäkringsdistribution (IDD). FI:s slutsats är att det kvarstår många intressekonflikter, särskilt kring fondprovisioner.
"Det gör att konsumenter riskerar att få råd som inte styrs av vad som är bäst för dem, utan av vad företagen tjänar mest på", säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar i dag.
FI:s kartläggning, som bygger på en enkät med 32 företag, visar att vissa förbättringar har skett jämfört med 2016 men att företagens provisionsintäkter ändå har ökat med i genomsnitt 3 procent under 2020 jämfört med 2016.
Provisionsintäkter kopplade till investeringsrådgivning minskade med 8 procent men provisioner kopplade till försäkringsdistribution ökade med 17 procent.
De förbättringar av konsumentskyddet som FI identifierar handlar om att försäkringsföretag inte längre betalar ut provisioner som varierar i storlek beroende på vad kunden investerar i, att up-front provisioner har försvunnit, att färre bolag säljer strukturerade produkter och att fler företag uppger att deras affärsmodeller blir alltmer avgiftsbaserade.
Kartläggningen visar också att konsumenter köper mer indexfonder där provisionerna är betydligt lägre.
FI konstaterar att provisioner i aktivt förvaltade fonder i vissa fall är tio gånger högre än för en indexfond, vilket skapar intressekonflikter.
"Det är svårt att se hur bolagen kan motivera så pass mycket högre provision för vissa produkter än andra, särskilt när det ofta bara handlar om valet mellan en aktivt förvaltad fond och en indexfond", säger Erik Thedéen.
FI fick också regeringens uppdrag att titta på hur de nya regelverken påverkade utvecklingen av oberoende rådgivning.
Det visar sig, föga förvånande, att bara ett fåtal företag erbjuder oberoende rådgivning och de svarar i enkäten att de inte vet om det finns kundönskemål om att de borde erbjuda oberoende rådgivning.
Så FI:s förhoppning om att de nya regelverken Mifid 2 och IDD skulle leda till en ökad oberoende rådgivning har hittills inte infriats.
/Ola Hellblom