Pensionsmyndigheten fick i uppgift av Högsta domstolen att svara på vissa av de omständigheter som Allra pekat på i sina överklaganden av Hovrättens fällande dom.
Pensionsmyndigheten har ju biträtt åklagarens talan i målet och skulle därför yttra sig tyckte HD.
Överklagan från Allra omfattade 760 sidor och myndighetens ombud Patrik Kalman på advokatbyrån Trägårdh förefaller inte helt imponerad av innehållet i inlagorna. Enligt byrån har det tagit 67,5 timmars tid att läsa och svara på dem.
"Inte alla inlagor har hållit en sådan struktur att det enkelt kunnat avgöras vilka delar av yttrandena som varit relevanta att gå igenom för besvarande av Högsta domstolens föreläggande varför omfattande arbete behövts för genomgång av inlagorna."
Den fråga som man ägnar störst utrymme åt och som varit central för Allras överklagande handlar om huruvida hovrätten korrekt prövat risken för skada för fondandelsägarna, pensionsspararna eller fondbolaget.
Här har ju Allra hävdat att affärerna med warranterna i det prövade fallet sålts med vinst och att det därför inte kunnat vara fråga om att någon skada uppkommit.
Men det tyckte inte hovrätten och Pensionsmyndigheten påpekar att det överpris, 170 miljoner kr mer än vad inköpspriset från investmentbankerna motsvarade för warranterna, innebar en förmögenhetsminskning på samma belopp.
Fonderna blev alltså, i och med köpet och det saltade priset, 170 miljoner kr fattigare. Det är den skada som pensionsspararna lidit och Pensionsmyndigheten visar därefter på olika ställen i hovrättens dom på att åklagaren och Pensionsmyndigheten visat på att den skadan uppkommit.
Allra har ju hävdat att Svea Hovrätt dömt utöver vad åklagaren yrkat och att skadan inte varit tillräckligt preciserad.
Hovrätten kom ju fram till att hela ledet med att gå via mellanhanden Oak Capital varit onödigt och att det därför varit fråga om ett överpris. Det alltså är den skada som spararna lidit. Hade man handlat direkt av investmentbankerna hade man definitivt fått mer för pengarna.
Och det faktum att affären blev lyckosam, alltså inte gick minus, är inget som minskar skadan, vilket Pensionsmyndigheten anfört och fått gehör för i hovrättens dom.
"Hovrätten klargjorde att den omständigheten att värdepapperna senare ökade i värde inte annullerade denna skada. Därefter angav hovrätten också att värdeuppgången saknade betydelse eftersom 170 miljoner kr de facto frånhänts fonderna. Denna slutsats har alltså bäring även på den slutliga skadan och inte enbart på risken för slutlig förlust. Skadan har enligt hovrättens resonemang bestått i att fondförmögenheten i onödan minskade med 170 miljoner kr."
Pensionsmyndigheten sammanfattar sin inställning till Allras överklagande av hovrättens dom så här:
"Pensionsmyndigheten motsätter sig ändring av hovrättens dom och bestrider Klagandenas yrkanden i sin helhet. Det saknas skäl att meddela prövningstillstånd."
Nu är bollen hos HD.