När nya Fondtorgsnämnden startar den 1 juni 2022 så ska man ha en mångkunnig bemanning.
Utredningen, som förbereder nen nya nämndmyndigheten, har nu lagt ut en liten promemoria om vilka krav man kommer att ställa på dem som ska bli ledamöter i nämnden, när regeringen nu ska bemanna densamma.
Här är det tydligt att utredningen tänker sig ledamöter efter en meritokratisk insats, snarare än att utnämna ledamöter som ska belönas för trogen tjänst i politiken.
Utredningen skriver: "Det är också viktigt att regeringen är tydlig med förväntningarna på ledamöterna och på vems uppdrag man utses, samt att processen uppfattas som objektiv och professionell."
Den nya Fondtorgsnämndens huvudsakliga uppgifter när det gäller att upphandla fonder och ingå fondavtal innebär med nödvändighet att myndigheten behöver ha kompetens inom flera områden.
I den kravprofil som utredningen skissar på vill man ha ledamöter som självklart har kompetens inom kapitalförvaltning, finansmarknader och urval av fonder. Till det kommer att de även har koll på hållbarhet som avses anges i lagen.
Man påminner också om att Fondtorgsnämnden blir en del av administrationen av socialförsäkringen och den allmänna pensionen.
Till det kommer att ledamöterna ska vara bevandrade i juridik eftersom den nya nämnden ska kunna granska fondförvaltare och fonder, exempelvis kompetens avseende regelefterlevnad och regelefterlevnad, men även kompetens kring myndighetsjuridik såsom offentlighet och sekretess och övrig förvaltningsjuridik.
Stycket ovan handlar nog i stor utsträckning vad man lärt sig av de skandaler som man upptäckt på det gamla fondtorget där domstolarna fått i uppdrag att slita tvister mellan fondbolag och myndigheter. Tänk bara på vad Allra och Falconaffärerna genererat i form av juridiska processer.
Redan listan ovan visar att det kommer att vara en tuff uppgift att hitta lämplig bemanning.
Rimligtvis är det inte så att varje person ska uppfylla samtliga krav inom kravprofilen utan nämnden sammantaget besitter de egenskaper och kompetenser som utredningen ser framför sig.
Det blir lite som den elaka historien om norska poliser som alltid sades patrullera tre och tre.
"En kan läsa, en kan skriva och en gillar att umgås med intellektuella."