Svenska försäkringsbolag och tjänstepensionsföretag är de finansiellt starkaste i Europa.
Trots en positiv utveckling för svenska försäkringsbolag under de två senaste pandemiåren har deras solvenskvot sjunkit i år. Det beror på den så kallade symmetriska aktieriskdämparen, som höjer kapitalkraven på aktier i bra tider.
Svensk Försäkring vill därför att regeringen agerar för att det ska bli frivilligt för företagen att tillämpa aktieriskdämparen i den översyn av Solvens 2-regelverket som EU-kommissionen håller på att slutföra.
- Svenska försäkringsbolag har en genomsnittlig aktieandel på 57 procent i sina placeringstillgångar. Det är en betydligt högre aktieandel än försäkringsbolag har i övriga Europa. Det gör att svenska företag påverkas betydligt mer av den symmetriska aktieriskdämparen i Solvens 2. Kapitalkravet för noterade aktier är 39 procent, men aktieriskdämparen säger att kapitalkravet ökar till 49 procent i goda tider för att företagen inte ska köpa för mycket aktier. Omvänt sjunker kapitalkravet för aktier till 29 procent i dåliga tider. I översynen av Solvens 2 föreslår EU-kommissionen att det nuvarande spannet i aktieriskdämparen på 10 procent utökas till 17 procent. Det skulle betyda att kapitalkravet för aktier kan variera mellan 17 och 56 procent. Det är ett dåligt förslag, som skulle påverka svenska försäkringsbolag negativt, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring.
Branschen vill därför att regeringen ska arbeta hårt för att företagen som följer Solvens 2, ska få välja om de vill tillämpa den symmetriska aktieriskdämparen eller inte.
/Ola Hellblom