NYHETSARKIVET
9 dec 2021 13:07
Livbolag vill ha undantag från EU:s penningtvättsdirektiv i tjänstepensionsverksamhet
Just nu förhandlas EU:s penningtvättsdirektiv mellan medlemsstaterna och man har kommit en bit på vägen.

Här har svenska livbolag, tänk Solvens 2-bolag, reagerat på att deras tjänstepensionsverksamheter kan komma att drabbas av ytterligare byråkrati och ökade rapporteringskrav till följd av skrivningarna i direktivet.

Det här är något som de nya, läs ombildade, tjänstepensionsföretagen slipper. Detta eftersom de redan är undantagna i lagen som ligger till grund för tjänstepensionsbolagen.

För Solvens 2-bolagen, tänk Skandia och SPP, ser det ut som att penningtvättsdirektivet kommer att träffa deras tjänstepensionsverksamhet.

Det är något som Svensk Försäkring lobbat för att Sverige ska motverka i förhandlingarna, genom krav på undantag, vilket man skrev till regeringen om i somras. Detta för att det skulle försämra konkurrensen mellan tjänstepensionsföretag och livförsäkringsföretag med tjänstepensionsverksamhet.

Även valcentralerna Fora och Collectum har engagerat sig och skrivit till regeringen och begärt att det inte är neutralt om olika regler ska gälla.

I ett brev från i somras skriver Foras bolagsjurist Linnéa Winqvist så här:

"En hantering där kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar, som följer samma försäkringsvillkor, måste behandlas på olika sätt baserat på om den ena försäkringen tillhandahålls av ett livförsäkringsföretag och den andra försäkringen tillhandahålls av ett tjänstepensionsföretag, skapar en ineffektiv hantering och bidrar till ökad administration för valcentraler för kollektivavtalad tjänstepension. Det innebär också att försäkringarna inte kan erbjudas med samma förutsättningar och alltså en snedvridning ur konkurrensperspektiv."

Även Collectum och försäkringsförmedlarna i SFM har hört av sig med i princip samma tankar.

Trots det verkar det som att det finns en oro från aktörerna för att regeringen inte tillräckligt hårt driver på frågan om svenska undantag från penningtvätttsdirektivet.

Men enligt finansdepartementets Markus Forsman, chef för den svenska delegationen i FATF, Financial Action Task Force, har man visst lyft frågan om undantag för de svenska livförsäkringsbolagen. Han skriver i ett mejl till Pensionsnyheterna att det ska finnas skrivningar om det i akterna "som del av omfattande skriftliga kommentarer på alla rättsakter".

Han tillägger att man ännu inte hunnit ta del av det mycket omfattande dokument med alla rättsakter som kommit ur den senaste förhandlingsrundan under Sloveniens tid som ordförandeland.

Att få ett konkret svar på vad Sverige sagt och gjort hittills, verkar vara svårt genom att ta del av handlingarna.

"Du är välkommen att begära ut dem om du vill, men det är sannolikt att vi i så fall skulle bedöma att stora delar av materialet skulle omfattas av utrikessekretess", skriver Markus Forsman till Pensionsnyheterna.

Markus Forsman, som hör till bankenheten, påpekar att man i arbetet med direktivet samordnar sig med försäkringsenheten på finansmarknad i departementet.

Det tyder på att frågan inte helt ligger på bankenheten. Att den ligger där är annars naturligt. De nya penningtvättsreglerna och skyddet mot finansiering av terrorism, som direktivet handlar om, berör ju framför allt banker.

Att svenska livbolag och valcentraler för kollektivavtalade tjänstepensioner skulle åka med i direktivet är nog inget som man hade i sinnet när man förberedde detsamma.

Å andra sidan är det knappast något som håller övriga EU-länders förhandlare vakna om natten.

De svenska tjänstepensionerna är något som är ganska typiskt svenskt. Det kan betyda att Sveriges röst kan bli en ensam ropande i öknen, när förhandlingarna om direktivet fortsätter.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907