NYHETSARKIVET
8 dec 2021 14:07
Allmänna pensionssystem ger 62 procent i kompensationsgrad i snitt inom OECD
Obligatoriska pensionssystem inom OECD ger en genomsnittlig framtida nettoersättningsgrad på 62 procent till medellönearbetare med full karriär.

Här ska man då vara försiktig med att dra absoluta slutsatser om procentsatserna eftersom det är nästintill ogörligt att jämföra förmåner med mindre än att man har exakta tvillingar i de olika länderna inom OECD.

Skillnaden mellan länderna är dock stor och rör sig mellan 40 procents "nettokompensationsgrad" i Chile, Estland, Irland, Japan, Korea, Litauen och Polen till 90 procent eller mer i Ungern, Portugal och Turkiet.

Under de senaste två åren har många länder avsevärt reformerat sina inkomstrelaterade pensionsförmåner.

Det gäller Estland, Grekland, Ungern, Mexiko, Polen, Slovenien, Chile, Tyskland, Lettland och Mexiko. Dessa länder ökade också inkomstskyddet för låginkomsttagare.

Åtgärderna för att ändra i pensionsåldrarna var dock begränsade. Här sticker Sverige ut som ett undantag enligt OECD-rapporten. Detta eftersom Sverige höjde gränsen för uttag av allmän pension.

Detta medan Nederländerna sköt upp den planerade ökningen av tidigaste uttag, samtidigt som man där minskade takten i den framtida kopplingen till förväntad livslängd.

Irland sköt upp den planerade ökningen av pensionsåldern från 66 till 68 år.

Samtidigt var det flera länder som ökade möjligheten till mer generösa möjligheter till förtidspensioner.

Enligt OECD skedde det i Danmark, Irland, Italien och Litauen. I Sverige har flera partier aviserat att man vill ha system som gör det möjligt för människor som är "utslitna" att lämna arbetsmarknaden i förtid utan att behöva nalla på ålderspensionerna. Det är alltså flera länder som mjukar upp arbetslinjen, en trend som alltså syns även i Sverige.

OECD har tittat i kristallkulan och kommande lagstiftningsåtgärder i de olika länderna och kommit fram till att den normala pensionsåldern kommer att öka med cirka två år i genomsnitt till mitten av 2060-talet.

Den framtida normala pensionsåldern är 69 år eller mer i Danmark, Estland, Italien och Nederländerna, medan Colombia, Luxemburg och Slovenien låter män gå i pension vid 62.

I Sverige har vi reformen med riktåldrar som ska "nudga" människor att anpassa pensionsåldrarna till den stigande medellivslängden. Det är något som OECD verkar gilla och skriver:

"Den största långsiktiga utmaningen för pensioner fortsätter att vara att tillhandahålla ekonomiskt och socialt hållbara pensioner i framtiden. Många länder har infört automatiska anpassningsmekanismer i sina pensionssystem som ändrar pensionssystemens parametrar, såsom pensionsålder, förmåner eller avgiftssatser, när demografiska, ekonomiska eller finansiella indikatorer förändras. Dessa automatiska justeringsmekanismer är avgörande för att hjälpa till att hantera effekterna av åldrande."
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907