På DN Debatt idag kräver LO:s ordförande Susanna Gideonsson ett stopp för de höjda pensionsåldrarna som blir följden av de nya riktåldrarna.
Hon menar att höjningen speglar ett arbetarförakt hos de borgerliga partierna och att de och Pensionsgruppen inte tagit sitt uppdrag på allvar.
Om de gjort det, påpekar Gideonsson, hade LO-förbundens medlemmar kunnat få tusentals kronor mer i plånboken efter pension. I stället ska redan utslitna arbetare tvingas arbeta ytterligare år för att över huvud taget kunna försörja sig efter pensionen.
"Det är osmakligt!", skriver hon och exemplifierar med en undersköterska som jobbat hela livet kan få en pension på 11 000 kr i månaden före skatt, vilket är mindre än hälften av lönen.
En byggnadsarbetare kan få 14 000 kr i månaden vilket innebär att hen tappar 20 000 kr i månadsinkomst.
Siffrorna avser dock bara vad som gäller för den allmänna pensionen. Den tjänstepension som LO förhandlat fram tillsammans med arbetsgivarna kan ge "några tusenlappar extra", men hon påpekar att "alla jobb i dag inte är heltid, alla har inte kollektivavtal och många orkar inte jobba till pensionsdagen."
LO:s krav är att den allmänna pensionen ska ha en nedre gräns som inte understiger 62 procent av slutlönen och skriver:
"Den höjning av pensionsåldern som inletts där pensionsåldern höjs stegvis där den så kallade riktåldern enligt ett förslag ska höjas från 65 till 66 år 2023 kan inte fortsätta förrän pensionsöverenskommelsen genomförts, med de åtgärder för ett hållbart arbetsliv som är en förutsättning för en höjd pensionsålder".