Diskussionerna mellan Socialdemokrater och Vänsterpartiet inför statsministeromröstningen i morgon pågår fortfarande och det är ännu oklart vad som kommer att hända när riksdagen ska rösta om statsministern och budgeten.
Vänsterpartiets krav på högre garantipensioner är den fråga som verkar låsa diskussionerna och Pensionsnyheterna frågade Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena, om den uppkomna situationen.
Pensionsnyheterna: Varför är det så svårt att komma överens om att höja pensionerna för de som har lägst pensioner, vilket vänsterpartiet kämpar för?
- Skälet till dagens omfattande pensionsdebatt beror på att de löften som sjösattes vid reformeringen av pensionssystemet inte har levererats. Det är ett misslyckande för Pensionsgruppen. Den springande punkten, för de flesta som värnar dagens pensionssystem, är kopplingen mellan arbete och pension. Prestationen på arbetsmarknaden ska göra skillnad i pension, det som vanligtvis brukar kallas för respektavstånd. Det är en sund ordning, som Pensionsgruppen dessvärre har gjort för lite för att upprätthålla, säger Håkan Svärdman.
- Om Vänsterpartiets krav innebär en höjning av garantipensionen utan någon förändring av samordningsreglerna mellan inkomstpension och garantipension minskar det arbetets betydelse för pensionen, särskilt för personer som har eller haft låga och medelhöga löneinkomster.
PN: Tror du att det krävs att avgifterna höjs för alla för att möjliggöra mer till dem som har minst?
- Pensionsavgiftshöjningen bör givetvis omfatta alla, men för att alla ska tjäna på höjningen krävs en förändring av garantipensionen. Annars blir effekten att de med lägre lönelägen missgynnas genom att den högre inkomstpensionen sänker garantipensionen, säger han.
- Samordningsregeln innebär att en inkomstgrundad pension på omkring 5 000 kronor räknas av helt gentemot garantipensionen. Arbetsinsatsen som har krävts för att tjäna ihop denna inkomstgrundande pension har därmed varit förgäves. Vid en inkomstgrundad pension på mellan 5 000 och 12 500 sker en succesiv avtrappning av garantipensionen. För att höja pensionsavkastningen på arbete vid lägre inkomster, så att varje intjänad krona räknas, måste garantipensionens samordningsregler moderniseras.
PN: Kan det här innebära att Pensionsgruppen spricker?
- Frågan är om inte Pensionsgruppens handlingsförlamning redan nu har visat att det framtida arbetet kommer ske i nya arbetsformer. Jag tror att det finns en ganska stor sannolikhet för att något sker efter valet, oavsett valresultat.
PN: Gissa vilt - får Magdalena Andersson vänsterpartiets röster i morgon?
Hon får det inte utan en förhandlingsöverenskommelse som Vänsterpartiet är tillfreds med, avslutar Håkan Svärdman.