NYHETSARKIVET
16 nov 2021 13:41
Har Trumpismen hamnat i svenska domstolar?
Efter demokraternas segerval i presidentvalet i USA envisades förloraren Donald Trump med att valresultatet var riggat och att valet kapats.

Trots mängder av rättsprocesser och utredningar hittade man inga bevis för att valet skulle ha manipulerats, men budskapet fortsätter att upprepas från republikanskt håll och framför allt av Donald Trump och hans följare.

Det är något som eroderar förtroendet mellan staten och medborgarna eftersom man ifrågasätter de demokratiskt inrättade funktionerna, som är satta att garantera just de demokratiska rättigheterna.

Frågan är nu om vi är på väg åt samma håll i Sverige. Vi har länge haft ett högt förtroende för att statens tjänare gör sitt jobb och det är ovanligt att de utmanas annat än i debatten, där man självklart ska kunna framföra åsikter om hur maktutövningen går till.

Frågan är om inte Allras agerande i rättsprocesserna mot bolagets företrädare nu kommit ett steg närmare trumpismen.

Den inlaga som Allras advokater från Gernandt & Danielsson skickade in till Högsta domstolen i helgen innehåller tydliga spår av misstro mot rättsväsendet och domstolarna.

I inlagan gör man gällande att domare och nämndemän stått i förbindelse med finansdepartementet under processens gång i hovrätten och man hävdar att det funnits jäv bland domstolens ledamöter.

Detta för att en av advokaterna, Carl Johan Malmberg, hört av en hemlig person att Finansdepartementet haft kontakter med domare och/eller nämndemän i domarsitsen under processen. Och om man skulle kolla noga kan det säkert finnas något klientförtroende gentemot källan så det går inte att tvinga advokaten att uppge sin källa.

Dagens Industri har kollat upp saken med finansdepartementets påstådda inblandning och lyckats få kontakt med sex av de sju som dömde i hovrätten. Alla förnekar att det skulle ha funnits sådana kontakter. En av sju hade man ännu inte fått tag i, nämndemannen Siv Enström som varit oanträffbar. (Kan det vara hon?)

Varför finansdepartementet och regeringen skulle vilja påverka hovrättsprocessen sägs inte rakt ut. Det handlar snarare om att olika regeringsföreträdare under de år som Allraprocessen pågått uttalat sig i starka ordalag om vad Allras plundring av PPM-spararna.

Advokaterna börjar listan i inlagan med finansminister Magdalena Andersson som för SVT uttryckt att det som Allra gjort är "fördjävligt".

Alltså finansdepartementet, som Magdalena Andersson är chef över, har åsikten att Allra betett sig fördjävligt och det gäller snart sagt hela regeringen, som flera gånger tycker haft ministrar som uttalat sig negativt om Allras affärsverksamhet.

Om man då är väldigt konspiratoriskt lagd är det lätt att få det till att Finansdepartementet eller regeringen varit angelägna att få till en fällande dom i hovrätten för att få stopp på det "fördjävliga", med Magdalena Anderssons ord.

Någon källa till den uppgift som Carl Johan Malmberg fångat upp har ännu inte visat sig, utan beskrivs som "hemlig".

Även Högsta Domstolen har fått uppgifter från advokat Malmberg om att finansdepartementet varit i kontakt med hovrätten men enligt Dagens Industri har HD svarat att "inga sådana uppgifter tillförts akten".

En gissning är att det hela handlar om att utså tvivel om domstolarnas oväld. Och att Allra var dömda på förhand och aldrig fick en chans till en rättvis rättegång.

Det senare förstärker man genom att hänvisa till att hanteringen i domstolen på flera punkter, enligt dem, strider mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Bland alla tusentals mejl som Allra överlämnade till åklagaren fanns även några som var skickade mellan Allra och deras advokater. I och med att de kunde läsas av åklagaren så var det ett brott mot Europakonventionen och en åtalads rätt till förtrolig kommunikation med sitt ombud.

Men åklagare får dagligen in uppgifter från beslag där personliga eller ovidkommande uppgifter inte får ingå i åtal utan bara uppgifter som hör till saken. Och advokatmejlen i fråga var lätt räknade och blev heller inte någon del i åtalet.

Några bevis för konspirationsteorierna som skickas till domstolarna och medierna har ännu inte visats. Och det behövs inte. Det räcker om vi alla börjar tvivla lite grann och tänka att det kanske finns något korn av sanning i uppgifterna. Detta för att tilliten till myndigheter och de rättsvårdande myndigheterna ska naggas i kanten.

Det är riktigt allvarligt och definitivt ingen exportprodukt från USA som vi vill ha i Sverige.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907