Det upphandlade fondtorget, som Pensionsgruppen bestämde sig för att införa i överenskommelsen 2017, kommer att ändra på, eller varför inte vända upp och ner på, det fondtorg vi levt med i 20 år.
Meningen är ju nu att fondbolag som vill delta på fondtorgen måste klara av att ta sig genom nålsögat för att bli utvalt. De som inte klarar det för att de bedöms vara för dyra eller dåliga får lämna ifrån sig de pengar de hittills samlat ihop på fondtorget.
I dagsläget ligger man och nosar på en totalt fonderad volym på torget om 2 000 miljarder kr.
Ett kapital som fortsätter att växa i takt med att nya sparare kommer in och fondkapitalet växer med avkastning.
Knappt hälften av kapitalet, 850 miljarder kr, ligger i Sjunde AP-fondens förvalsalternativ i aktier och räntebärande värdepapper i de två fonderna som tillsammans bildar SÅFA.
De resterande 1,1 miljarderna ligger ute hos de olika fondbolagen och de är nu hotade.
Upphandlingarna kommer ju att nagelfara alla ansökningar som kommer in i minsta detalj. Och det är då inte bara de nu befintliga torghandlarna som kommer att visa intresse. Nu finns det ytterligare stora fondförvaltare på den globala marknaden som kan finna det intressant att vara med.
Häromdagen noterade vi att det inte fanns en enda svensk fondförvaltare bland de som prisades i 30 olika kategorier vid en gala i London. De som prisades var, enligt källor till Pensionsnyheterna, de som faktiskt är bra just nu.
Om det skulle vara så att svenska, eller för den del nordiska fondförvaltare som också kammade noll, blivit omkörda av Europeiska konkurrenter kan det bli tufft att komma tillbaka in på fondtorget igen.
Sen finns det förstås även utmanare i världen som hittills tyckt att det inte varit värt besväret att ta sig in i Sverige. Men om antalet fonder krymper kan de finna det intressant eftersom en upphandlingsvinst kan ge långsiktiga affärer.
Fondbolagen är härmed varnade. Nu har ni sex extra månader på er att putsa på skölden så att ni kan vara med och slåss om fondtorgsplatserna.