Högsta domstolen (HD) bereder fortsatt de 566 sidor som Allras ombud lämnat in kring påstådda rättegångsfel och så kallad prejudikatdispens vid rättegången i hovrätten mot de fyra åtalade i Allra-målet.
Enligt HD kommer beslut om eventuellt prövningstillstånd i detta mål inte förrän tidigast under andra hälften av november. Enligt åklagaren Thomas Hertz finns inget som tyder på att HD skulle bevilja prövningstillstånd.
- Det finns inget formellt krav på hur lång tid HD får ta på sig för att behandla begäran om prövningstillstånd, men eftersom det är ett häktat mål så bör det ske inom tre månader från det att försvaret lämnade in sina överklaganden till HD. Vad jag kan se finns det bara två frågor i försvarets överklagande av hovrättsdomen, som kan utgöra grund för ett prövningstillstånd. Den ena är frågan om partsinsyn och den andra är om de åtalade blivit dömda för något utöver det som står i gärningsbeskrivningen. Båda dessa frågor är, enligt min mening, lätta att avfärda. HD har inte heller skickat någon begäran till Riksåklagaren om yttrande över om det föreligger något rättegångsfel, vilket tyder på att HD inte kommer att bevilja prövningstillstånd, säger Thomas Hertz till Pensionsnyheterna.
Om HD avfärdar försvarets många och långa skrivelser om påstådda grova rättegångsfel i hovrätten, så står försvarets hopp till att det skulle föreligga prejudikatdispens för ett prövningstillstånd. Det skulle till exempel kunna vara försvarets påstående om bristande partsinsyn i åklagarens material.
- Men jag har visat försvaret varenda handling som finns i målet. Alexander Ernstberger har dessutom drivit frågan om bristande partsinsyn i förhållande till Pensionsmyndigheten till Högsta förvaltningsdomstolen. Efter vad jag vet så funderar Högsta förvaltningsdomstolen fortsatt på om den ska bevilja prövningstillstånd i det målet, säger Thomas Hertz.
Om HD inte beviljar prövningstillstånd i Allra-målet, så har den fällande domen i hovrätten vunnit laga kraft. Det är först då som Kronofogden kan börja sälja tillgångar som hittills säkrats i kvarstad. Men det kommer inte på långa vägar att täcka Pensionsmyndighetens krav på drygt 300 Mkr.
När Allra-domen vinner laga kraft uppstår dock en dominoeffekt som kan generera mer pengar till Pensionsmyndigheten. Sannolikt begärs då Alexander Ernstberger i personlig konkurs, då hans enda bokförda tillgång nu är aktier i Allra Sverige. Men Allra Sverige äger bland annat dotterbolaget i Luxemburg där det finns pengar att hämta.
/Ola Hellblom