NYHETSARKIVET
26 okt 2021 15:16
Riksdagsman motionerar om delad tjänstepensionen vid skilsmässa
Riksdagsledamoten Louise Meijer (M) tycker att tjänstepensionen ska delas vid skilsmässa.

I en motion till riksdagen påpekar hon att kvinnor står för 70 procent av föräldraledigheten, jobbar mer deltid och tar ut fler vab-dagar än män.

Det leder till att kvinnor halkar efter i inkomst- och löneutveckling, något som i slutänden resulterar i lägre pension för kvinnor.

Det vill Louise Meijer bidra till att avhjälpa och tycker att det hon kallar "pensionsundantaget", som innebär att tjänstepensioner inte delas vid skilsmässa, borde tas bort.

Den pension som oftast räknas in i bodelningen är den privata pensionen, alltså den pension som man sparat ihop själv.

Vanligtvis ingår varken den allmänna pensionen eller tjänstepensionen, påpekar hon och menar att löneväxling kan vara något som bidrar till att ytterligare försämra kvinnornas situation vid skilsmässa och skriver:

"Det är inte alldeles ovanligt att arbetstagare löneväxlar och därmed byter lön mot tjänstepension. Tankarna bakom huvudregeln – att allt som tjänats ihop under äktenskapet ska delas vid skilsmässa – gäller då helt plötsligt inte. Det är inkonsekvent och missgynnar de kvinnor som valt att ta större ansvar för hemmet och barnen under äktenskapet", skriver hon i sin motion.

(Pensionsnyheterna tvivlar dock på att den löneväxlade delen av en tjänstepension alltid går att undanta från bodelning. I vart fall är det alltid läge att ifrågasätta om det är en rimlig delning. Bara för att det är fråga om tjänstepension är de löneväxlade pengarna inte självklart fredade vid en skilsmässa).

Problemet med tjänstepensionerna är att det är arbetsgivarna som utfäster pensionen och att det därför inte går att dela på den. Det tycker inte Louise Meijer som tycker att de reglerna bör ändras och skriver:

"År 2016 visade en undersökning av Demoskop att 51 procent av svenskarna vill dela den allmänna pensionen och tjänstepensionen lika vid skilsmässa. Det är dags för en förändring. Huvudregeln bör vara att pensionen, i vart fall tjänstepensionen, ska delas lika vid skilsmässa."

Frågan är inte ny, men den har hittills inte fått lagstiftaren att ge sig på den.

Det skulle antagligen kräva en total makeover av reglerna för tjänstepension, där det är arbetsgivarna som står för utfästelsen, äger försäkringen, får skatteavdraget och ansvarar för att den anställde skyddas från ålderdom i fattigdom.

Det är inga små förändringar i lagarna som då behöver ändras. Å andra sidan ligger frågan om jämställda pensioner nu högt upp på agendan i politiken och Pensionsgruppen. Vem vet om frågan nu kan komma upp igen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907