I fredags meddelade Första-Fjärde AP-fonderna gemensamt i ett pressmeddelande att man beslutat att se över Etikrådets uppdrag.
Samtidigt meddelades att generalsekreteraren sedan 12 år, John Howchin, kommer att lämna sitt uppdrag. Enligt Peter Lundkvist på AP3, ordförande för Etikrådet, har det nu blivit dags att uppdatera Etikrådets uppdrag, vilket inkluderar utveckling av strategi, arbetssätt och processer.
- Etikrådets uppdrag och arbetsbeskrivningen för Etikrådets ledamöter har i praktiken varit oförändrade sedan 2007. Under åren har det hänt mycket i omvärlden och det gör att vi nu inlett ett arbete med att se över arbetsformerna i Etikrådet, säger Peter Lundkvist till Pensionsnyheterna.
Nu är det inte helt enkelt med Etikrådet som arbetar med frågor om etik och hållbarhet, och arbetar med påverkansarbete gentemot företag som man investerar i.
Etikrådet kan sägas ha fyra huvudmän i de fyra AP-fonderna och de bestämmer ytterst vilka portföljer man sätter ihop. Det gör att Etikrådet i arbetet måste anpassa sig till den minsta gemensamma nämnaren innan man kan ta ställning till hur man ska agera i sitt påverkansarbete.
Om rådet ska ges ett starkare mandat i version 2.0 är ingenting som Peter Lundkvist kan utlova. Fonderna har visserligen fått ny lagstiftning som gör hållbarhetskravet tydligare men här handlar det både om att vara hållbar och samtidigt leverera avkastning. Få, om någon, av fonderna kan nog ha svårt att frivilligt välja bort avkastning.
- Vi ska vidareutveckla Etikrådet och vända på alla stenar. Vi vet vad vi gjort hittills och att det har påverkat bolagen och varit till hjälp för fonderna, säger Peter Lundkvist.
Riksrevisionen gav i sin granskning av fonderna OK-stämpel på hållbarhetsarbetet, och Etikrådet håller fast vid att man bäst påverkargenom dialoger med företagen där man är delägare. Det är en bättre metod än att rösta med fötterna och sälja sina innehav, enligt Peter Lundkvist.
- Om vi tar energiföretagen som exempel, så tittar vi på vilka möjligheter de har till en trovärdig omställning mot en värld som är mindre beroende av fossil energi. De företag som till exempel arbetar enbart med kol har fasats ut ur de flesta investerares portföljer. Företag som inte vill eller kan ställa om kommer att ha svårare att klara sig på sikt. Men energiföretag som har trovärdiga planer för omställning kommer fortfarande att vara investeringsbara, men det beslutet är helt upp till fonderna själva att fatta, säger Peter Lundkvist.
Och då får man kanske finna sig i att miljöorganisationen Jordens Vänner delar ut pris till AP-fonderna för greenwashing och SVT som räknat ut att fonderna tillsammans har 16 miljarder placerade i aktier i världens 200 största fossila bolag.
Här har man också en begränsning när det gäller investeringar som ska bort. Etikrådet arbetar utfrån en strikt konventionsgrund och rekommenderar endast uteslutningar av bolag som bryter mot internationella konventioner som Sverige har undertecknat.
Dit räknas till exempel inte Parisavtalet och inte heller forskarvärldens IPCC, som larmar om att omställningen går för långsamt och att alla fakta med riskerna med ökade koldioxidutsläpp faktiskt redan finns på bordet.
Återstår att se om den nya versionen av Etikrådet kan vända på fler stenar för att minska fondernas klimatavtryck. Det kan ta tid.