Pennfäktningen mellan fackförbundet Unionen och företaget Fujitsu fortsätter i Arbetsdomstolen.
Unionen har nu lämnat in en inlaga till domstolen där man, tvärt emot vad Fujitsu och deras biträden från Almega hävdar, slår fast att företagets pensionspolicy utgör avtalsinnehåll.
Som vi berättat tidigare har Unionen stämt Fujitsu för att två av deras medlemmar, som jobbar på Fujitsu, fått för låga avsättningar till sina tiotaggarlösningar.
De två har fått in premier enligt modellen för frilagd premie, trots att företaget ändrade sin pensionspolicy 2010. Av den framgick att man skulle införa en premietrappa.
I kommunikation kring den nya policyn meddelade företaget alla anställda tiotaggare att de skulle få premier enigt en nykonstruerad premietrappa.
Denna har under nästan alla av de senaste tio åren inneburit en högre avsättning än vad metoden med frilagd premie gjort.
De två vill nu att företaget retroaktivt kompenserar dem för att de inte fått premier enligt policyn.
Arbetsgivarna har hävdat att de betalat enligt anställningsavtalet, där överenskommelsen om tiotaggarplanen finns. Den ändrade policyn från 2010 skulle enligt företaget alltså inte med automatik innebära byte av premiemodell.
Det tycker inte Unionen som företräder de anställda som skriver:
"Unionen gör gällande att överenskommelserna om tiotaggarlösningar speglade vad som i övrigt gällde i (de anställdas) respektive anställningsavtal, dvs. att anställningsvillkoren avseende pension var dynamiska i den meningen att avsättningen kunde bli högre om Bolaget lämnade utfästelse därom."
Unionen hävdar vidare att den frilagda premien bara är ett golv för hur höga premierna ska vara. Om det visar sig att premietrappan givit högre premier så ska arbetsgivaren fylla på mellanskillnaden, retroaktivt. Åtminstone så länge premietrappan är mer generös än frilagd premie.
Här blir det intressant att se hur Arbetsdomstolen resonerar. Om man håller med Unionen om att pensionspolicyn utgör avtalsinnehåll är det nog många svenska företag som får fundera över hur deras tiotaggarplaner ser ut och då även beakta vilka pensionspolicies man haft under åren.
Risken är annars att andra anställda som blivit kvar med frilagd premie kan börja klaga och kräva retroaktiva premier, något som kan bli dyrt. De två anställda i målet vill tillsammans ha omkring en miljon kr i målet i Arbetsdomstolen.
Frågan är om det kan finnas något ansvar hos rådgivarna som ofta formulerar pensionspolicies och bistår med hjälp att skapa premietrappor. Så om Fujitsu förlorar kan de likt råttan på repet kanske kräva ersättning av dem som skötte rådgivningen, formulerade policyn och gav råd till de anställda och räknade fram premietrappan.
Parterna i målet är kallade till Arbetsdomstolen för en muntlig förberedelse den 18 oktober.