Fler än två av tre svenskar vet inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension, trots att det kan handla om stora belopp.
67 procent av svenskarna svarar i en undersökning, som Länsförsäkringar låtit genomföra, att de inte vet hur mycket av lönen som sätts av till tjänstepension.
"Genom att göra det synligt i lönebeskedet tror drygt hälften av svenskarna i arbetsför ålder att de skulle bli mer engagerade i sin tjänstepension", tipsar Trifa Chireh, sparekonom på Länsförsäkringar.
De flesta har bra koll på hur mycket de får i lön men när det gäller tjänstepensionen är kunskapen inte lika hög. Många tänker inte på att de får mer än lön av sin arbetsgivare eftersom en procentsats lätt kan kännas abstrakt.
En fjärdedel av de 1049 personerna i LF-undersökningen kunde svara hyggligt rätt på hur stora avsättningarna var till deras tjänstepensioner.
Här har man fått "rätt" och angivit en siffra på 4,56 procent av lönen. Men nästan hälften, 45 procent, av de tillfrågade svarade blankt Nej, på frågan om de kunde svara på hur mycket arbetsgivaren betalar in till tjänstepensionen.
Att människor har koll på sin månadslön och inte på sin tjänstepension beror säkert på att de pengar man får i lön kan konsumeras omedelbart. Tjänstepensionen är något abstrakt som kan utbetalas i en avlägsen framtid och vi vet från beteendevetenskapen att det alltid är lättare att fokusera på här och nu snarare än sen.
Astra Zeneca testade för många år sedan att byta plats på hemsidan för löne- respektive pensionsbeskeden. Så när bolaget meddelade att lönebeskedet skickats ut kom de som kollade först till pensionsbeskedet och fick klicka sig vidare till (det mer intressanta) lönebeskedet.
Det var något som, enligt företaget, bidrog till att öka medvetenheten om tjänstepensionerna bland de anställda. Det är väl sådant som kan kallas "nudging" på beteendevetarspråk.