NYHETSARKIVET
1 okt 2021 12:50
Folksam begär nytt möte med Magdalena Andersson om ombildningsproblemen
Folksams koncernchef Ylva Wessén begär i ett brev till finansminister Magdalena Andersson ett skyndsamt möte för att "diskutera möjligheten att skapa konkurrensneutrala skatteregler vid ombildning till tjänstepensionsföretag".

Begäran om ett möte i frågan är även undertecknat av PTK, LO, Fremia, Forena och Handelsanställdas förbund.

Folksam har i över ett år uppvaktat finansministern i denna för företaget viktiga fråga. I april fick man till ett möte med Magdalena Andersson, där hon lovade att finansdepartementet skulle titta på önskemålet om en ändring av inkomstskattelagen för att uppnå skatteneutralitet. Men något besked har ännu inte kommit.

Folksam gav i uppdrag till KPMG att dels utreda de skattemässiga effekterna för ömsesidigt drivna livförsäkringsbolag med blandade bestånd som vill renodla sin tjänstepensionsverksamhet genom delbeståndsöverlåtelse och dels de skattemässiga effekterna för staten om det införs skattemässig kontinuitet även för delbeståndsöverlåtelser.

Dessa två utredningar var klara 22 juni och lämnades till finansdepartementet den 1 juli.

KPMG:s slutsatser var att det främst är fem ömsesidiga livbolag med blandade bestånd som drabbas skattemässigt vid en renodling av sin tjänstepensionsverksamhet med nuvarande lagstiftning jämfört med vinstdrivna livbolag. Storleken av skattesmällen uppskattas till 1 450 Mkr i inkomstskatt och 656 Mkr i stämpelskatt.

Folksam och KPMG har därför föreslagit att det görs en enkel ändring i inkomstskattelagen, så att det även införs skattemässig kontinuitet vid delbeståndsöverlåtelser. Idag gäller bara skattemässig kontinuitet vid överlåtelser av hela bestånd och det är inte möjligt för ömsesidigt drivna livbolag med blandade bestånd.

En sådan ändring i inkomstskattelagen skulle inte utlösa någon beskattning vid ombildning till tjänstepensionsföretag.

Det skulle inte heller påverka statens skatteintäkter på sikt, enligt KPMG: "Vad gäller de statsfinansiella effekterna får den föreslagna förändringen inga inkomstskattemässiga effekter över tid".

Däremot medger Folksam och KPMG att staten går miste om stämpelskatt som berörda företag annars skulle betala.

För att öka trycket på finansdepartementet om en ändring av inkomstskattelagen, så begärde Folksam ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden med Skatteverket som motpart.

Nämnden meddelade i förhandsbesked den 22 september att Folksam har rätt i sin tolkning att en delbeståndsöverlåtelse vid renodling av tjänstepensionsverksamheten skulle leda till en omedelbar beskattning i inkomstskatt och stämpelskatt enligt nuvarande regler.

Folksams vd Ylva Wessén och fackförbunden skriver i sitt brev till finansministern att utredningarna från KPMG och förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden är ett lämpligt underlag till nästa möte och att detta möte bör hållas i närtid. Detta eftersom lagändringen behöver kunna tillämpas för beskattningsåret 2022.

// Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907